Goździki - aromatyczne przyprawa korzenna usypana w stożek

Goździki: właściwości i zastosowanie przyprawy pachnącej Świętami

Goździki to przyprawa, której aromat nieodparcie łączy się ze świętami Bożego Narodzenia. Te niepozorne, wysuszone pąki kwiatów od stuleci są używane w polskiej kuchni, a poza walorami smakowymi korzystnie wpływają także na zdrowie. Sprawdź, jakie właściwości i zastosowanie mają goździki. 

Skąd pochodzą goździki

Goździki są to wysuszone, przypominające kształtem małe gwoździe, pączki kwiatowe drzewa goździkowego, należącego do rodziny mirtowatych. Uprawiane są w wielu krajach podzwrotnikowych – przede wszystkim w Tanzanii (wyspy Zanzibar i Pemba) oraz w Indonezji, na Madagaskarze, w Sri Lance, Kenii, na Komorach i Seszelach.

Szafran. Jak smakuje i do czego dodawać najdroższą przyprawę świata

Goździki w kuchni

Swoją kulinarną karierę goździki zawdzięczają intensywnemu korzennemu zapachowi i ostremu, lekko piekącemu smakowi, które nadaje im eugenol. Należą do tak zwanych przypraw korzennych, obok m.in. cynamonu, pieprzu, imbiru, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej. Są składnikiem tak popularnych w świecie przypraw, jak indyjskie curry czy chińska przyprawa “pięć smaków’. W Europie pojawiły się już w XII wieku. W kuchni staropolskiej dodawano je do popularnych polewek winnych i piwnych.

Jak zrobić korzenną przyprawę do piernika

Do czego dodawać goździki?

Aktualnie w naszym kraju goździki dodajemy do marynat owocowych – na przykład do śliwek, gruszek czy dyni w occie, a także do kompotów, nalewek, grzanego wina i piwa. Można nimi przyprawiać niektóre potrawy mięsne, zwłaszcza dziczyznę, duszoną wołowinę, pasztety. W krajach anglosaskich goździkami szpikuje się szynkę wieprzową przeznaczoną na pieczeń. Wyrafinowani smakosze zalecają wetknąć goździk w cebulę, dodawaną do gotującego się rosołu, dzięki czemu zupa nabiera lepszego koloru i smaku.  

Goździków należy jednak używać w kuchni z daleko idącym umiarem, aby ich ostry i gorzkawy smak nie był zbyt wyczuwalny w potrawie. 

Uwaga! Goździki mogą uczulać! Nie są także wskazane dla kobiet w ciąży!

Właściwości zdrowotne goździków

Zawierają duże ilości olejku eterycznego i garbników, które wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Wykorzystywane są w medycynie tradycyjnej wschodniej (indyjskiej i chińskiej), a także w medycynie zachodniej. Mają silne właściwości antyseptyczne. Wspomagają pracę żołądka i uważane za naturalne leki przeciwrobacze. Niektórzy uważają, że żucie goździków pomaga w przezwyciężeniu nałogu palenia papierosów. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *