Dowiedz się więcej o tym, jakie warunki są niezbędne do uprawy pistacji.
Spis treści
Uprawa drzew pistacjowych i ich owoce
Pistacja należy do roślin z rodziny nanerczowatych i znano ją już w starożytnej Grecji. Drzewa pistacjowe to gatunki pustynne i doskonale czują się w środowisku suchym oraz mocno nasłonecznionym. Nie mają dużych wymagań co do gleby, odnajdują się nawet w jałowej. W Azji Środkowej, skąd pochodzą te rośliny, nadal można je spotkać na dziko, a kontrolowane uprawy prowadzone są także we Włoszech, Turcji, Iranie, Syrii, Afganistanie, Tunezji oraz Grecji.
Uprawa pistacji wymaga cierpliwości. Na pierwsze zbiory można liczyć po upływie 8-10 lat zaś za w pełni dojrzałe drzewa uważa się dopiero 15-20-latki. Co ważne, owoce pojawiają się nie co roku, lecz co 2 lata. Drzewa pistacjowe osiągają 5-15 metrów wysokości, w zależności od gatunku. Są dwupienne i charakteryzują się gęstą, rozłożystą koroną. Wyróżnia je fakt, że występują w 2 różnych płciach, męskiej oraz żeńskiej, zatem jedno drzewo nie wystarczy do zapylenia i wytworzenia owocu.
Orzechy pistacji otoczone są epikarpem, czyli twardą zewnętrzną skorupką. W przypadku dojrzałych okazów skorupka jest pęknięta i częściowo odsłania zielony orzech, ułatwiając wydobycie go. Owoce na jednym drzewie rozwijają się w bardzo różnym tempie, a zbiera się je jednocześnie, dlatego często obok mocno otwartych skorupek można znaleźć również te całkowicie zamknięte.
Rodzaje i właściwości pistacji
Na polskim rynku dostępne są pistacje w oryginalnej formie, ale także łuskane, prażone, solone. Wszystkie z nich dostaniesz w sklepie Biowski na https://biowski.pl/pl/p/-PISTACJE-LUSKANE-surowe-250g%2C-orzechy-PISTACJOWE-MIGOgroup-/372. Najbardziej wartościowe są oczywiście nieprzetworzone oraz pozbawione wszelkich dodatków pistacje. Zawierają w sobie duże ilości tłuszczów, bo aż 67%, 20% węglowodanów i 13% białek. Dostarczają organizmowi dawkę witaminy C oraz witaminy z grupy B, luteinę, magnez, wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, mangan.
Pistacje pomagają wyregulować poziom cukru oraz ciśnienie krwi, działają korzystnie na wzrok i przyspieszają procesy metaboliczne. Choć orzeszki te są bardzo kaloryczne, mogą wspomagać odchudzanie. Nie należy jednak przekraczać większej ilości jak garść dziennie.
Źródło: Artykuł sponsorowany