Suszone pomidory odmiany lima lub bawole serce

Jak suszyć pomidory? Suszenie pomidorów krok po kroku

Suszenie pomidorów to tradycyjny sposób konserwowania tych warzy, który przywędrował do nas ze słonecznej Italii, gdzie pomidory są wyjątkowo słodkie i pyszne. Do suszenia najlepsze są podłużne pomidory o suchym miąższu i intensywnym aromacie. Po wysuszeniu będą wspaniałym dodatkiem do zup, sosów, sałatek i makaronów. Sprawdź, jak suszyć pomidory w domu, aby zachować ich wyjątkowy smak i zapach!

Jakie pomidory są najlepsze do suszenia?

Do suszenia najlepsze są odmiany pomidorów, które mają dużo miąższu i mało soku, a do tego są bardzo aromatyczne. Najczęściej są to pomidory podłużne. Jako że tradycja suszenia pomidorów pochodzi z Włoch, do tego celu doskonale nadają się włoskie odmiany — bawole serca i san marzano. Bardzo dobrze sprawdzą się też pomidory odmiany lima. Możemy także suszyć pomidory śliwkowe oraz pomidorki koktajlowe.

Sprawdź, jak mrozić pomidory

Jak przygotować pomidory do suszenia?

Pomidory przeznaczone do suszenia oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy i osuszamy — nie potrzebujemy dodatkowej wilgoci. Przekrawamy je wzdłuż na połówki i usuwamy twarde środki. 

Jak suszyć pomidory — suszenie  pomidorów w suszarce do warzyw

Pomidory układamy na suszarce do warzyw i lekko solimy, najlepiej solą morską. Najlepsza będzie suszarka o mocy 500 W lub wyższej (słabsze suszarki nie dadzą rady). Jak długo suszyć pomidory w suszarce? Pomidory suszymy ok. 16 do 18 godzin, ale czas może być nawet dłuższy i musimy dostosować go do wielkości i wilgotności naszych owoców. Początkowo temperaturę ustawiamy na  60 – 70 stopni Celsjusza, następnie możemy obniżyć ją do 50 stopni. Od czasu do czasu trzeba przemieszać pomidory i przekładać je na kolejne tace. Pomidory suszymy do czasu, aż będą pomarszczone, podsuszone, ale sprężyste i nie całkowicie suche. Mają pozostać trochę mięsiste.

Pomidory przygotowanie do suszenia na tackach suszarki do warzyw
Pomidory przygotowanie do suszenia na tackach suszarki do warzyw / Fot. Canva.com

Suszenie pomidorów w piekarniku

Pomidory możemy suszyć także w piekarniku — najlepiej z termoobiegiem. Połówki pomidorów układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie solimy. Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 70 stopni Celsjusza i suszymy ok. 3 godziny. Co jakiś czas otwieramy drzwiczki, aby pozbyć się nadmiaru pary. Następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 50 stopni i suszymy jeszcze ok. 5 do 6 godzin. Cały czas suszenie pomidorów w piekarniku to 8 do 9 godzin

Jak przechowywać suszone pomidory?

Suszone pomidory trzymamy w szczelnych słoikach. Do środka możemy wrzucić liście laurowe lub kilka gałązek suszonego tymianku albo szałwii. 

Suszone pomidory z oliwą

Suszone pomidory możemy także zalewać ciepłą oliwą z dodatkiem ziół. Ususzone pomidory posypujemy ulubionymi ziołami (tymiankiem, oregano, bazylią), dodajemy kilka ząbków czosnku i lekko skrapiamy je octem winnym. Wkładamy do słoików do ok. ⅔ wysokości. Teraz pomidory zalewamy gorącą, ale nie wrzącą oliwą lub olejem i dokładnie zakręcamy słoiki.  Zbyt ciepły tłuszcz spowoduje oddzielenie się skórek pomidorów do miąższu. Słoiki odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Wysuszone pomidory przygotowane do zalewania oliwą w słoikach
Wysuszone pomidory przygotowane do zalewania oliwą w słoikach / Fot. Canva.com

Jak suszyć pomidorki koktajlowe

W przypadku pomidorków koktajlowych przekrawamy tylko większe owoce, tak aby wszystkie były podobnej wielkości i suszymy tak samo jak pomidory dużych odmian, czyli w suszarce do warzy lub w piekarniku. Następnie możemy zalać je oliwą lub przełożyć do słoików. 

Do czego wykorzystać suszone pomidory?

Suszone pomidory wykorzystujemy do spaghetti i innych makaronów w stylu włoskim, sosów lub zupy pomidorowej. Suszone pomidory w oliwie sprawdzą się w sałatkach, zapiekankach, jako dodatek do śledzi oraz wszelkich kanapek. Doskonałym dodatkiem do makaronów i sałatek jest także aromatyczna oliwa lub olej, którą zalewaliśmy pomidory.

Suszone pomidory w oliwie w słoiczku z gałązką aromatycznego rozmarynu
Suszone pomidory w oliwie w słoiczku z gałązką aromatycznego rozmarynu / Fot. Canva.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *