Pokrojone grzyby przygotowane do suszenia

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Suszenie grzybów w piekarniku z termoobiegiem i bez krok po kroku

Czy można suszyć grzyby w piekarniku? Oczywiście, szczególnie gdy nie sprzyja pogoda lub brak nam czasu. Sprawdź, jak łatwo suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem lub bez, aby zachować ich wyjątkowy smak i wspaniały aromat!

Suszenie grzybów w piekarniku

Suszenie grzybów w piekarniku to szybki i wygodny sposób przygotowania suszu z prawdziwków, podgrzybków lub koźlarzy. Piekarnik znacznie skraca proces suszenia, a walory smakowe grzybów nie odbiegają do tych suszonych na słońcu.

Jak przygotować grzyby do suszenia w piekarniku?

Grzyby przeznaczone do suszenia w piekarniku przygotowujemy tak samo, jak grzyby do suszenia na słońcu lub w suszarce. Dokładnie oczyszczamy je „na sucho” z ziemi, igliwia i liści — najlepiej za pomocą miękkiej szmatki lub delikatnej szczoteczki. Grzybów nie myjemy w wodzie! Tak przygotowane grzyby kroimy – kapelusze w paski ok. centymetrowej szerokości, nóżki przekrawamy wzdłuż. Małe kapelusze i nóżki możemy suszyć w całości.

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Grzyby możemy suszyć w tradycyjnym piekarniku gazowym bez termoobiegu oraz w piekarnikach elektrycznych z dodatkowym nawiewem ciepłego powietrza.

Jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem

Pokrojone grzyby powinny być podobnej wielkości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

W jakiej temperaturze suszyć grzyby? Blachę z grzybami wkładamy do piernika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Suszymy ok. 45-60 min. Wyjmujemy blachę, odwracamy grzyby i proces powtarzamy. Robimy tak, aż grzyby będą zupełnie suche – można kruszyć je w palcach.

Jak suszyć grzyby w piekarniku w termoobiegiem
Jak suszyć grzyby w piekarniku w termoobiegiem

Suszenie grzybów w piekarniku – bez termoobiegu

Jeżeli nasz piekarnik nie ma termoobiegu, wystarczy podnieść temperaturę do ok. 60 – 70 stopni Celsjusza i suszyć tak samo jak w piekarniku z termoobiegiem.

Zobacz także: Jak mrozić grzyby leśneJak marynować grzyby, Domowa sól grzybowa, Rydze z patelni, Marynowane maślaki

Ten artykuł znaleziono w Google m.in. przez pytania:

  • suszenie grzybów w piekarniku
  • jak ususzyć grzyby
  • suszone grzyby jak zrobić
  • jakie grzyby można suszyć
  • suszenie grzybów w piekarniku z termoobiegiem
  • suszenie grzybów w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem
  • w jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku
  • jak wysuszyć grzyby w piekarniku
  • grzyby piekarnik z termoobiegiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *