Pisanki zafarbowane w naturalnym barwniku - łusakch z cebuli

Jakie są naturalne barwniki do farbowania pisanek? Łupiny cebuli, kurkuma i co jeszcze?

Do farbowania pisanek możesz użyć wielu naturalnych barwników, które znajdziesz w swojej kuchni lub ogrodzie. Dzięki wykorzystaniu tych składników uzyskamy piękne pisanki w naturalnych barwach bez dodatków substancji chemicznych. Poradzimy, jakich naturalnych barwników warto użyć do przygotowania pięknych i ekologicznych pisanek.

Jakich naturalnych barwników można użyć, żeby zafarbować pisanki?

Wśród naturalnych barwników do pisanek znajdziemy wiele produktów, które mamy w naszej kuchni. Ich wybór i połączenie zależy tylko od naszej pomysłowości. I tak do farbowania pisanek możemy wykorzystać warzywa i owoce takie jak maliny, wiśnie, czerwona kapusta, buraki, marchew, szpinak i cebula. Przy barwieniu jajek sprawdzą się także przyprawy – czerwona papryka, kurkuma, szafran i cynamon. Nadadzą one skorupkom jajek ciekawe barwy w odcieniach kolorów ziemi.

Sprawdź, jak gotować jajka w łupinach cebuli

W przygotowaniu pisanek sprawdzą się też herbaty i kawa. Ekstrakty z herbaty (czarna, zielona, hibiskus) mogą nadać jajkom delikatne odcienie. Kawa z kolei stworzy brązowe barwy. Dobrym pomysłem są także soki z czerwonych owoców: Sok z malin, truskawek lub porzeczek doskonale sprawdzi się jako naturalny barwnik o intensywnym kolorze. Na koniec prawdziwy król farbowania, czyli sok z buraków. Buraki nie tylko nadadzą czerwoną barwę, ale również stworzą piękne ombre na pisankach.

Farbowanie jajek przy użyciu soku z buraków oraz kurkumy
Farbowanie jajek przy użyciu soku z buraków oraz kurkumy / Fot. Canva.com

Naturalne barwniki do pisanek – lista i sposób wykorzystania

Istnieje wiele naturalnych barwników, których można użyć do barwienia pisanek. Większość z nich znajdziemy w lodówce, kuchennej szafce lub pojemniku z warzywami. Oto kilka przykładów:

1. Łupiny cebuli:

  • Łupiny cebuli nadają jajkom brązowy lub rdzawy kolor.
  • Aby uzyskać ten kolor, należy ugotować jajka w wywarze z łupin cebuli.

2. Czerwona kapusta:

3. Kurkuma:

4. Sok z buraka:

  • Sok z buraka nadaje jajkom różowy lub fioletowy kolor.
  • Aby uzyskać ten kolor, należy ugotować jajka w soku z buraka.

5. Jagody:

  • Jagody nadają jajkom niebieski kolor.
  • Aby uzyskać ten kolor, należy ugotować jajka w wywarze z jagód.

6. Szpinak:

  • Szpinak nadaje jajkom zielony kolor.
  • Aby uzyskać ten kolor, należy ugotować jajka w wywarze ze szpinaku.

7. Czarna herbata:

  • Czarna herbata nadaje jajkom brązowy kolor.
  • Aby uzyskać ten kolor, należy ugotować jajka w mocnej herbacie.
Barwienie pisanek w liściach szpinaku i łupinach cebuli
Barwienie pisanek w liściach szpinaku i łupinach cebuli / Fot. Canva.com

Jakie jeszcze kolory można uzyskać z naturalnych barwników?

Aby uzyskać bardziej urozmaicone kolory pisanek, możemy również eksperymentować z różnymi kombinacjami barwników. Na przykład, aby uzyskać jajka ciemnofioletowe, możemy ugotować je z czerwoną kapustą i jagodami.

Sprawdź, kiedy siać owies na Wielkanoc

Jak uzyskać bardziej intensywny kolor pisanek?

Naturalne barwniki mogą nie dawać tak intensywnych kolorów jak barwniki chemiczne, ale są one na pewno zdrowsze i nie zawierają sztucznych dodatków. Aby uzyskać bardziej wyraziste kolory, można dodać do wywaru ocet. WAŻNE! Im dłużej jajka będą gotowane w wywarze barwiącym, tym intensywniejszy będzie kolor. Po ugotowaniu jajka możemy natłuścić je olejem, aby nadać im połysk.

Niebieskie pisanki zafarbowane przy pomocy wywaru z liści czerwonej kapusty
Niebieskie pisanki zafarbowane przy pomocy wywaru z liści czerwonej kapusty / Fot. Canva.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *