Jajka gotowane w łupinach cebuli, czyli jak zrobić eko pisanki

Gotowanie jajek w łupinach cebuli to tradycyjna metoda barwienia wielkanocnych pisanek. Jest ona niezwykle efektowna, a do tego ekologiczna. Dzięki takiemu gotowaniu jajka nabierają pięknych, naturalnych kolorów – od złotobrązowej do ciemnobrunatnej. Do barwienia jajek wykorzystujemy łupiny z cebuli, które po ugotowaniu można z powodzeniem można przeznaczyć na kompost. Sprawdź, jak przygotować jajka gotowane w łupinach cebuli!

Ekologiczne pisanki – jak przygotować jajka gotowane w łupinach cebuli

Jeżeli decydujemy się na przygotowanie tradycyjnych, ekologicznych pisanek, warto pomyśleć nieco wcześniej o składnikach, które będą potrzebne. Przede wszystkim będziemy potrzebować dużo łupin z cebuli – chodzi o te złote, suche łupiny, w które otulone są cebule zimą. Warto zbierać takie łupiny już kilka tygodni wcześniej z cebul używanych do przygotowania posiłków. Do barwienie jajek potrzebujemy łupin z minimum 2 kg cebuli, ale im więcej łupin, tym kolory będą bardziej intensywne.

Jajka gotowane w łupinach cebuli

Składniki potrzebne do przygotowania eko pisanek:

  • jajka (jak najlepsze – najlepiej ekologiczne lub z wolnego wybiegu)
  • łupiny cebuli
  • woda
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • oliwa lub olej do nabłyszczania jajek

Dzień przed farbowaniem jajek, łupiny cebuli wkładamy do emaliowanego garnka z wodą i pozostawiamy najlepiej całą dobę. Dla bardziej intensywnego koloru pisanek można dodać również łuski z cebuli czerwonej. Uwaga! Do farbowania jajek trzeba używać tylko garnków dobrej jakości, najlepiej emaliowanych, inaczej barwniki mogą zmienić kolor granka!

Po namoczeniu, łupiny oraz wodę, w której się moczyły, doprowadzamy do wrzenia i wszystko gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu. Wywar cebulowy trzeba wystudzić. Ważne, żeby dobrać odpowiedni garnek, gdyż naczynia słabej jakości mogą zmienić kolor.

Jajka dokładnie myjemy i umieszczamy w wystudzonym wywarze z łupin cebuli. Gotujemy jak klasyczne jajka na twardo – ok. 8 – 10 minut od momentu, gdy woda będzie wrzała. Tuż przed wyjęciem jajek można dolać łyżkę octu, dla utrwalenia koloru. Pisanki będą miały piękne, naturalne kolory w odcieniach brązu – uzyskany kolor będzie zależał od naturalnego koloru skorupki jajka oraz intensywności wywaru.

Warto zapamiętać! Im więcej cebulowych łusek, tym mocniejszy kolor pisanek!

Jeśli szukasz odpowiednich garnków do przygotowania wielkanocnych specjałów, odwiedź stronę www.naczynia.olkusz.pl

Napisz, co o tym myślisz?