Warto wykorzystywać pieczone buraki, które możemy podać jako samodzielną przekąskę w postaci carpaccio albo ćwikły, mogą być także składnikiem warzywnych burgerów lub zup i sałatek. Poradzimy, jak upiec buraki w piekarniku i jak wykorzystać ten przysmak.
Burak, a szczególnie nasz burak ćwikłowy, to podstawa tradycyjnych dań kuchni polskiej – czerwonego barszczu (tego z buraków gotowanych, a także barszczu kiszonego), ćwikły, buraczków na ciepło, a także sałatki śledziowej. Tradycyjnie, do większości tych dań, dodajemy buraki gotowane, jednak o wiele smaczniejsz będa buraki pieczone. Jak się okazuje poczciwy pieczony burak idealnie sprawdził się w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, gdzie jest bazą warzywnych burgerów, sałatek, a nawet lodów.
Spis treści
Jak upiec buraki w piekarniku – instrukcja krok po kroku
Pieczone buraki zyskują wiele walorów smakowych – są słodkie, miękkie i mają aksamitną konsystencję. Do pieczenia najlepiej wybrać buraki podobnej wielkości, żeby piekły się równomiernie i w tym samym czasie. Warto poświęcić trochę czasu i cieszyć się wyjątkowym smakiem, które to pospolite warzywo zyskuje po upieczeniu.
Pieczenie buraków w piekarniku:
- Buraki przeznaczone do pieczenia dokładnie myjemy.
- Buraki owijamy folia aluminiową i układamy na blasze do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni – można wykorzystać funkcję grilla lub termoobieg.
- Buraki pieczemy ok. 1 – 2 godz. w zależności od wielkości buraków. Buraki muszą być miękkie!
- Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.

Co zrobić z pieczonych buraków?
Buraki pieczone w piekarniku możemy wykorzystać do wielu potraw – tych tradycyjnie kojarzonych z kuchnią polską, jak i modnych dań kuchni wege i fusion. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie pieczonych buraków:
- ćwikła z chrzanem,
- zupa krem z buraków,
- zupa krem buraczkowy,
- chłodnik litewski,
- carpaccio z buraków,
- sałatka z buraków, sera feta i pomidorów,
- szwedzka sałatka śledziowa,
- burger warzywny.
