Papryka to niezwykłe warzywo, które przywędrowało do nas z Nowego Świata i od kilku stuleci na dobre zagościło na europejskich stołach. Papryka świetnie smakuje na surowo, na ciepło w leczo i peperonacie, a także jako suszona przyprawa np. w gulaszu. Szczególnie smaczna jest papryka pieczona, która może być podawana jako samodzielna przekąska lub być składnikiem zup, dodatkiem do sosów i sałatek. Poradzimy, jak upiec paprykę w piekarniku i jak wykorzystać ten przysmak.
Spis treści
Jak upiec paprykę w piekarniku – przepis krok po kroku
Pieczona papryka zyskuje wiele walorów smakowych – ma głęboki, dymny smak i aksamitną konsystencję. Do pieczenia najlepiej wybrać duże, mięsiste czerwone papryki. Warto poświęcić trochę czasu i cieszyć się wyjątkowym smakiem tego warzywa po upieczeniu.
Pieczenie papryki w piekarniku:
- Papryki przeznaczone do pieczenia dokładnie myjemy.
- Całe strąki papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni. Przy pieczeniu można wykorzystać funkcję grilla lub termoobieg.
- Paprykę pieczemy ok. 20 – 25 minut, do momentu aż skórka będzie brązowieć, a miejscami stanie się nawet czarna.
- Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do papierowej torby lub do suchego garnka ze szczelną pokrywką.
- Pozostawiamy na ok. 10 minut do przestygnięcia.
- Przestudzoną paprykę obieramy ze skórki.
- Strąki rozkrajamy według uznania i oczyszczamy z pestek. Sok zlewamy.
WAŻNE! Warto zachować sok z pieczonej papryki. Można wykorzystać go do zupy, sosu lub marynaty.
Jak podawać pieczoną paprykę
Pieczoną paprykę możemy podawać jako samodzielną przekąskę z dodatkiem oliwy i octu winnego lub balsamicznego oraz bagietki. Możemy także przygotować wiele pysznych dań i przetworów z wykorzystaniem tego warzywa.
Co zrobić z pieczonej papryki
Papryka pieczona w piekarniku lub na grillu może być składnikiem wielu ciekawych potraw, które kojarzą się przede wszystkim z kuchnią śródziemnomorską oraz bałkańską. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie pieczonej papryki:
Zupa z pieczonej papryki
Zupa krem z pieczonej papryki jest prosta w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna. Jako dodatki do tego dania idealnie pasują grzanki czosnkowe i kremowy serek mascarpone.
Pieczona papryka z ziołami do słoików
Pieczoną paprykę możemy także marynować i cieszyć się jej słonecznym smakiem w zimowych miesiącach. Oto prosty i szybki przepis na pieczoną paprykę w lekkiej zalewie octowej.
Sałatki z pieczoną papryką
Pieczona papryka świetnie pasuje do sałatek z serem feta i mozzarellą, oliwkami oraz innymi pieczonymi warzywami z dodatkiem octu balsamicznego. Takie sałatki będą idealnym dodatkiem do dań z grilla, pieczonych mięs i ryb.