Kiszone buraki można wykorzystać do sałatki lub podać jako carpaccio

Jak wykorzystać kiszone buraki z zakwasu

Robimy kiszony barszcz, zlewamy sok i zostają nam ukiszone buraki, które najczęściej po prostu wyrzucamy. Okazuje się, że możemy je wykorzystać na kilka sposobów i przygotować z nich pyszne i zdrowe dania. Poradzimy, jak wykorzystać kiszone buraki do sałatek i zup.

Jak wykorzystać kiszone buraki

Nie wyrzucajmy buraków, które pozostały nam z kiszenia zakwasu buraczanego! Mają one takie same właściwości zdrowotne jak słynny buraczany zakwas. Odkwaszają organizm, wzmacniają krew, poprawiają skład flory jelitowej, dzięki czemu regulują pracę układu pokarmowego. Korzystnie wpływają także na funkcjonowanie układu nerwowego i rozwój szarych komórek.

Jak wykorzystać kiszone buraki? Wystarczy je pokroić, poszatkować lub zatrzeć i możemy przygotowywać kolejne potrawy. Ważne! Możemy podawać je surowo lub gotowane, albo pieczone! Oto kilka pomysłów!

Sprawdź: Jak kisić buraki czerwone do picia

Kiszone buraki do sałatki

Kiszone buraki są świetnym dodatkiem do sałatek, w których mogą zastąpić kiszone ogórki! Przed dodaniem do sałatki buraki cienko szatkujemy lub kroimy w zapałki, ponieważ są twardsze niż wspomniane ogórki. Kiszone burki świetnie komponują się z serami sałatkowymi typu feta i serami owczymi, z gotowaną fasolą, a także ze śledziami.

Buraki z zakwasu do surówki

Z buraków z zakwasu możemy także przygotować pyszną surówkę do obiadu. Wystarczy utrzeć buraki na tarce, dodać starte lub posiekane jabłko i odrobinę cebuli. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz odrobiną dobrej oliwy. Surówka jest gotowa. Jest to bomba witaminowa i jedzona zimą z pewnością pomoże budować naturalną odporność organizmu.

Barszcz z kiszonymi burakami

Buraki po kiszeniu możemy także dodać do barszczu zabielanego lub barszczu ukraińskiego. Dzięki temu uzyskamy kwaskowaty smak zupy bez dodawania octu lub kwasku cytrynowego. Buraki ścieramy na tarce, wrzucamy do zupy i cieszymy się wspaniałym, naturalnym kwasem barszczu.

Wyciskanie soku

Z buraków z kiszenia możemy także wycisnąć sok. Wystarczy przepuścić je przez wyciskarkę wolnoobrotową. Dzięki temu wykorzystamy je w 100%. Wytłoki wyrzucamy do kompostownika 🙂

Sprawdź, jak wykorzystać przeterminowany twaróg

Chipsy z kiszonych buraków

Do przygotowania tej zdrowej przekąski buraki szatkujemy na mandolinie na bardzo cienkie plasterki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chipsy buraczane pieczemy w piekarniku, aż będą chrupkie.

Ćwikła z chrzanem

Kiszone buraki możemy wykorzystać także do przygotowania ćwikły. Buraki bardzo drobno ścieramy na tarce lub blendujemy, dodajemy chrzan. Wszystko mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i cukrem oraz kminkiem. Jeżeli wolimy ćwikłę mniej kwaśną, możemy dodać buraka upieczonego w piekarniku i utartego na tarce.

Ćwikła z buraków czerwonych z dodatkiem buraków kiszonych z chrzanem, w niebieskiej miseczce z pokrywką
Ćwikła z chrzanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *