Przyprawa korzenna to obowiązkowy dodatek do pierników i innych wypieków na święta Bożego Narodzenia. Używana jest także do kawy lub grzanego wina lub piwa. Można kupić gotową przyprawę do piernika, można także zrobić ją samemu w domu, a jej smak i aromat będzie o wiele intensywniejszy. Poradzimy, jak zrobić domową korzenną przyprawę do piernika.
Przyprawy korzenne to polska tradycja kulinarna. Kuchnia staropolska bazowała na imbirze, cynamonie, goździkach, pieprzu i gałce muszkatołowej. Korzeniami doprawiano mięso, ryby i słodycze. Dziś przyprawa korzenna kojarzy nam się głównie ze świętami Bożego Narodzenia i piernikami oraz grzanym winem lub piernikową kawą.
Spis treści
Składniki przyprawy do piernika
Bazę przyprawy korzennej stanowią cynamon, goździki. Do mieszanki dodaje się także gałkę muszkatołową, suszony imbir, nasiona kolendry, anyż gwiazdkowy oraz kardamon. Jeżeli ma to prawdziwa przyprawa do piernika musi zawierać pieprz! To właśnie tej przyprawie piernika zawdzięczają swoją nazwę, bo piernik musi być “pierny”, czyli pieprzny.
Przyprawa do piernika ze sklepu
Jeżeli w przepisie znajdziemy ten składnik najczęściej udajemy się do sklepu i po prostu kupujemy opakowanie przyprawy korzennej. Często w nowych recepturach pojawia się wprost sformułowanie: dodać jedną lub pół paczki przyprawy do pierników. Ale czy taka kupna przyprawa właściwie doprawi nasze wypieki?
Zobacz także: Tradycyjne żytnie pierniki, Domowa skórka pomarańczowa, Jak zrobić esencję waniliową w domu, Jak suszyć pomarańcze na choinkę, Jak zrobić domowy cukier waniliowy, Jak zrobić cukier cynamonowy
Przede wszystkim kupując gotową mieszankę przypraw do piernika warto sprawdzić na opakowaniu jej skład i wybrać taką bez dodatku mąki i glutaminianu sodu. W dobrej mieszance korzennej powinny znajdować się same przyprawy (wymienione wcześniej). Niestety producenci często dodają wypełniacze jak wspomniana już mąka, kakao czy cukier, które mogą stanowić nawet połowę zawartości opakowania. Dlatego warto przygotować korzenną przyprawę do piernika w domu.
Jak przygotować domową przyprawę do piernika
Samo przygotowanie przyprawy korzennej zajmie dosłownie kilkanaście minut, a na pewno jej smak będzie bardziej intensywny. Dodatkowo zawartość goździków to naturalny konserwant. Ważne! Jeżeli przy pieczeniu używamy domowej przyprawy korzennej należy wziąć pod uwagę, że będzie miała bardziej mocniejszy smak i aromat niż kupna mieszanka.
Domowa przyprawa do piernika
Przepis na tradycyjną przyprawę korzenną do pierników i nie tylko.
Ingredients
- 2 łyżeczki goździków, całych
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, startej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- ½ łyżeczki nasion kolendry, całych
- ¼ łyżeczki kardamonu, zmielonego
- ¼ łyżeczki anyżu, zmielonego
Instructions
- Korzenie, które nie są zmielone wsypujemy do kamiennego moździerza i dokładnie rozcieramy. Rozdrobnione przyprawy przesiewamy przez sitko, a większe części dalej ucieramy w moździerzu.
- Gałkę muszkatołową ścieramy na drobnym tarełku.
- Do utartych korzeni dodajemy przyprawy w proszku i wszystko mieszamy.
- Gotową przyprawę korzenną do piernika wsypujemy do słoiczka lub małej puszki i szczelnie zamykamy.