Drewniana łyżka z ziarnami kuminu, czyli kminu rzymskiego

Kmin rzymski mielony i w ziarnach

Jeżeli lubisz dania kuchni wschodniej, cenisz sobie oryginalny smak przypraw lub po prostu chętnie eksperymentujesz w kuchni, sprawdź, jakie zastosowanie i właściwości posiada kmin rzymski.

W trosce o zdrowie oraz odpowiedni aromat i smak potraw ogranicza się używanie soli poszukując oryginalnych przypraw, które nadadzą daniom niepowtarzalny smak i pozwolą wydobyć z nich to, co najlepsze. Oprócz popularnego pieprzu, papryki czy bazylii w naszych kuchniach na stałe zagościły także inne przyprawy pozwalające na ciekawe kulinarne eksperymenty. Jedną z nich jest kmin rzymski, zwany potocznie kuminem.

Charakterystyka kuminu

Kmin rzymski to przyprawa pochodząca oryginalnie z Egiptu, dziś zaadaptowana także w innych krajach i chętnie wykorzystywana w przygotowywaniu dań kuchni blisko i dalekowschodniej, ale także śródziemnomorskiej. Kumin jest znakomitym źródłem żelaza, odznacza się też wysoką zawartością witaminy C i A, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ilość cukru we krwi oraz wpływa pozytywnie na odporność i układ trawienny. Szereg zalet tej niepozornej przyprawy, jaką jest kmin rzymski sprawia, że warto zadbać o jej stałą obecność w kuchennym przyprawniku. Dodany do potraw wspomaga trawienie, zmniejsza ryzyko wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego i dostarcza organizmowi wiele cennych składników.

Zastosowanie kulinarne kuminu

Kmin rzymski jest przyprawą bardzo aromatyczną i lekko pikantną. Ma nieco gorzki smak. Występuje zarówno w ziarnach przeznaczonych do samodzielnego zmielenia czy rozgniecenia w moździerzu, jak i w postaci już zmielonej. Można wykorzystywać kumin jako samodzielną przyprawę lub też korzystać z gotowych mieszanek, w których składzie występuje – najbardziej popularne to curry i gram masala.

Kumin używa się niekiedy przy produkcji niektórych francuskich chlebów czy serów, na co dzień jednak można dodawać go do kiszonek, zup, sosów czy marynat. Świetnie sprawdza się jako przyprawa do mięs i ryb oraz do zarówno mięsnych jak wegetariańskich gulaszów. Poprawia również smak dań przyrządzonych na bazie roślin strączkowych, używany jest także wzbogacania aromatu ryżu oraz kasz. Tak szerokie zastosowanie kuminu, bogactwo składników odżywczych, dobroczynny wpływ na układ trawienny, a także łatwa dostępność i przystępna cena sprawiają, że jest to przyprawa coraz chętniej wykorzystywana w codziennym gotowaniu. Warto przekonać się, w jaki sposób kmin rzymski wyciąga z potraw niepowtarzalny aromat i nadaje im unikalny smak.

Źródło: Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *