Szafran - najdroższa przyprawa świata. Pręciki szafranu i kwiaty krokus uprawnego

Szafran. Jak smakuje i do czego dodawać najdroższą przyprawę świata

Szafran to najdroższa przyprawa świata. W kuchni polskiej znany jest od stuleci i stosowany zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Jest niezwykle popularny także w kuchniach Europy Południowej, Turcji i Maghrebu. Odkryj sekrety szafranu i dowiedz się jak smakuje szafran i do czego go dodawać!

Najdroższa przyprawa świata

Szafran jest najdroższą przyprawą świata, ale wbrew pozorom bardzo popularną w wielu kuchniach narodowych. Malutkie złote pręciki szafranu są ręcznie zbierane z kwiatów krokusa azjatyckiego, czyli krokusa uprawnego (Crocus sativus). Pierwsze uprawy szafranu w Europie zostały założone w średniowieczu i znajdowały się w południowej Francji i Hiszpanii. Obecnie największym producentem na świecie jest Turcja. Szafran to przyprawa typowa dla kuchni arabskiej, marokańskiej, tureckiej, a także hiszpańskiej i… staropolskiej. Szafran dodaje potrawom ciekawego smaku oraz cudownego, złotego koloru. Szafranu używamy do barwienia i aromatyzowania potraw. 

Jaki smak ma szafran

Szafran ma intensywny smak, który jest określany jako korzenny, gorzki, lekko ostry, piżmowy. Aby wydobyć jego głębię, przed użyciem pręciki warto namoczyć w niewielkiej ilości wody, mleka lub spirytusu i dopiero po namoczeniu dodać do potrawy pod koniec przygotowania. 

Jak przygotować szafran i ile go dodawać

Przyprawę należy przygotować krótko przed użyciem. Pręciki moczymy w niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody i dodajemy do zup lub mięsa (razem z wodą) pod koniec gotowania lub duszenia. Dwa pręciki (ok. 0,02 ) wystarczają do zabarwienia trzech litrów zupy. Do bab, ciast, ciasteczek i innych wypieków używamy tylko 3-4 pręciki szafranu (wcześniej namoczone lub rozkruszone). Moczymy je w niewielkiej ilości ciepłego mleka lub w spirytusie i pozostawiamy na noc. W sprzedaży bywa również szafran w postaci sproszkowanej. Wtedy odrobinę proszku mieszamy z mąką.

Do czego dodajemy szafran?

Aby nadać wypiekom lub innym potrawom złotą barwę, lekko pikantny smak, a także trudny do określenia aromat, wystarczy odrobina szafranu. W kuchni arabskiej to tradycyjny dodatek do kaszy kuskus oraz ryżu. W Maroku szafran to obowiązkowa przyprawa do tagine z dodatkiem kiszonych cytryn. Natomiast w Hiszpanii to składnik tradycyjnej paelli na bazie kurczaka, papryki i pomidorów. Ogólnie przyprawa pasuje do kasz, ryżu, papryki, fenkuła, pomidorów oraz ryb.

W Polsce obecnie szafran najczęściej dodajemy do ryb i flaków, ale w kuchni staropolskiej “rządził” na naszych stołach. Kucharze dodawali go ryb, galaret oraz słodkich wypieków. Do dziś słynna jest wielkanocna baba szafranowa.  

Czym zastąpić szafran

Złoty kolor i lekko pikantny smak potraw możemy uzyskać dodając kurkumę. Natomiast jeżeli zależy nam tylko na żółtym kolorze, do barwienia możemy wykorzystać suszone płatki nagietków.

Dodaj komentarz