Szafran - najdroższa przyprawa świata. Pręciki szafranu i kwiaty krokus uprawnego

Szafran. Jak smakuje i do czego dodawać najdroższą przyprawę świata

Szafran to najdroższa przyprawa świata. W kuchni polskiej znany jest od stuleci i stosowany zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Jest niezwykle popularny także w kuchniach Europy Południowej, Turcji i Maghrebu. Odkryj sekrety szafranu i dowiedz się jak smakuje szafran i do czego go dodawać!

Najdroższa przyprawa świata

Szafran jest najdroższą przyprawą świata, ale wbrew pozorom bardzo popularną w wielu kuchniach narodowych. Malutkie złote pręciki szafranu są ręcznie zbierane z kwiatów krokusa azjatyckiego, czyli krokusa uprawnego (Crocus sativus). Pierwsze uprawy szafranu w Europie zostały założone w średniowieczu i znajdowały się w południowej Francji i Hiszpanii. Obecnie największym producentem na świecie jest Turcja. Szafran to przyprawa typowa dla kuchni arabskiej, marokańskiej, tureckiej, a także hiszpańskiej i… staropolskiej. Szafran dodaje potrawom ciekawego smaku oraz cudownego, złotego koloru. Szafranu używamy do barwienia i aromatyzowania potraw. 

Jaki smak ma szafran

Jak smakuje szafran? Szafran ma intensywny smak, który jest określany jako korzenny, gorzki, lekko ostry, piżmowy. Aby wydobyć jego głębię, przed użyciem pręciki warto namoczyć w niewielkiej ilości wody, mleka lub spirytusu i dopiero po namoczeniu dodać do potrawy pod koniec przygotowania. 

Jak przygotować szafran i ile go dodawać

Przyprawę należy przygotować krótko przed użyciem. Pręciki moczymy w niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody i dodajemy do zup lub mięsa (razem z wodą) pod koniec gotowania lub duszenia. Dwa pręciki (ok. 0,02 ) wystarczają do zabarwienia trzech litrów zupy. Do bab, ciast, ciasteczek i innych wypieków używamy tylko 3-4 pręciki szafranu (wcześniej namoczone lub rozkruszone). Moczymy je w niewielkiej ilości ciepłego mleka lub w spirytusie i pozostawiamy na noc. W sprzedaży bywa również szafran w postaci sproszkowanej. Wtedy odrobinę proszku mieszamy z mąką.

Do czego dodajemy szafran?

Aby nadać wypiekom lub innym potrawom złotą barwę, lekko pikantny smak, a także trudny do określenia aromat, wystarczy odrobina szafranu. W kuchni arabskiej to tradycyjny dodatek do kaszy kuskus oraz ryżu. W Maroku szafran to obowiązkowa przyprawa do tagine z dodatkiem kiszonych cytryn. Natomiast w Hiszpanii to składnik tradycyjnej paelli na bazie kurczaka, papryki i pomidorów. Ogólnie przyprawa pasuje do kasz, ryżu, papryki, fenkuła, pomidorów oraz ryb.

W Polsce obecnie szafran najczęściej dodajemy do ryb i flaków, ale w kuchni staropolskiej “rządził” na naszych stołach. Kucharze dodawali go ryb, galaret oraz słodkich wypieków. Do dziś słynna jest wielkanocna baba szafranowa.  

Czym zastąpić szafran

Złoty kolor i lekko pikantny smak potraw możemy uzyskać dodając kurkumę. Natomiast jeżeli zależy nam tylko na żółtym kolorze, do barwienia możemy wykorzystać suszone płatki nagietków.

Dodaj komentarz