Fava to pasta przygotowywana z gotowanego grochu, bobu lub żółtej soczewicy z dodatkiem czosnku, cebuli i oliwy. Fava pochodzi z Grecji. Czasem nazywana jest grecką odmianą pasty hummus.Więcej

Topinambur, zwany także bulwą, słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim lub ziemniakiem Indian, to warzywo które ostatnio ponownie zyskuje popularność wśród smakoszy i miłośników zdrowego jedzenia. Sprawdź skąd pochodzi topinambur, jak smakuje, jak go uprawiać i co można z niego ugotować. TopinamburWięcej

Cykoria podróżnik - bardzo cenny chwast -

Cykoria podróżnik to jedna z najpopularniejszych dziko rosnących roślin leczniczych. Co ciekawe, ta niezwykle wartościowa roślina występuje pospolicie i często traktowana jest jako chwast. Cykoria podróżnik nazywana jest rośliną drogową, ponieważ najczęściej można spotkać ją rosnącą tuż przy samej drodze.Więcej

Nawłoć żółta i jej cudowne właściwości znane są od stuleci. Ta okazała, kwitnąca na żółto roślina, występuje głównie na łąkach, w ogrodach, a także na polach uprawnych nieopodal rzek. Często rośnie w towarzystwie wrotyczu. Nawłoć czasami zwana jest także polskąWięcej