Advocaat to gęsty likier jajeczny, którego ojczyzną jest Holandia. Advocaat powstaje na bazie żółtek z jaj oraz cukru, niskoprocentowej brandy, śmietanki i wanilii. Trunek ma gęstą, kremową konsystencję, jasnożółty kolor i bardzo słodki smak. Liker został wynaleziony przez Holendra EugenaWięcej

Tradycyjny hummus - pasta z ciecierzycy

Hummus to pasta, sos lub dip z przetartych ziaren ciecierzycy oraz innych roślin strączkowych. Hummus pochodzi z Libanu. Ta tradycyjna potrawa jest jednak popularna na całym Bliskim Wschodzie. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. ObecnieWięcej

Fava to pasta przygotowywana z gotowanego grochu, bobu lub żółtej soczewicy z dodatkiem czosnku, cebuli i oliwy. Fava pochodzi z Grecji. Czasem nazywana jest grecką odmianą pasty hummus. Zobacz także: Co to jest hummus i jak go przygotować w domuWięcej

Topinambur, zwany także bulwą, słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim lub ziemniakiem Indian, to warzywo które ostatnio ponownie zyskuje popularność wśród smakoszy i miłośników zdrowego jedzenia. Sprawdź skąd pochodzi topinambur, jak smakuje, jak go uprawiać i co można z niego ugotować. TopinamburWięcej

Cykoria podróżnik - bardzo cenny chwast -

Cykoria podróżnik to jedna z najpopularniejszych dziko rosnących roślin leczniczych. Co ciekawe, ta niezwykle wartościowa roślina występuje pospolicie i często traktowana jest jako chwast. Cykoria podróżnik nazywana jest rośliną drogową, ponieważ najczęściej można spotkać ją rosnącą tuż przy samej drodze.Więcej