Sól grzybowa to wspaniały dodatek do mięs, zup i sosów. Idealnie sprawdzi się jako przyprawa do potraw wigilijnych oraz w kuchni myśliwskiej. Sól grzybową można z powodzeniem przygotować we własnej kuchni.
Do przygotowania soli grzybowej potrzebne będą suszone grzyby (sprawdź, jak suszyć grzyby), sól – morska, himalajska lub kamienna w kryształach, moździerz lub blender, ewentualnie rozmaryn dla podkreślenia smaku.
Sól grzybowa: składniki i sposób wykonania
500 g soli morskiej, kamiennej lub himalajskiej
Ok. 50 g suszonych grzybów – najlepiej prawdziwki lub podgrzybki
2 łyżki suszonego rozmarynu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki umieścić w blenderze lub moździerzu i zmiksować lub utłuc. Grubość ziaren soli zależy tylko od naszego upodobania. Mieszankę wsypujemy do wyparzonego słoiczka i używamy do woli.
Sól można też przygotować inaczej. Grzyby z rozmarynem tłuczemy lub miksujemy. W słoiczku przesypujemy naprzemiennie warstwę soli i mielonych grzybów.
Trzecia metoda to delikatne rozdrobnienie grzybów i wymieszanie ich z gruboziarnistą solą. Całość wsypujemy do młynka do soli i mielimy przyprawę na bieżąco!
Zobacz także: sól selerowa, domowa jarzynka, jak suszyć grzyby
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.