Suszone warzywa mogą być świetną alternatywą dla mrożonek, szczególnie przy przygotowaniu zup lub wywarów. Są łatwe w przechowywaniu, zajmują mało miejsca, a ich smak jest niezwykle intensywny. Suszenie warzyw jest naprawdę proste, oto sposób jak suszyć warzywa na zimę!
Suszone warzywa na zimę – włoszczyzna
Do suszenie najlepiej nadają się: marchewka, pietruszka, seler korzeniowy (korzeń oraz liście), a także pory. Każdy gatunek warzyw należy suszyć oddzielnie, a mieszać można je po wysuszeniu.
Zdrowe warzywa, najlepiej z upraw ekologicznych lub własnego ogródka, myjemy, suszymy i kroimy w paski lub plasterki. Poszczególne warzywa układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do ok. 50 st. C. W czasie suszenie należy co jakiś czas odwracać plasterki i przesypywać warzywa.
Gdy będą już tak wysuszone, że będzie można je łamać, należy je wystudzić, wymieszać razem i wsypać do słoja ze szczelną zakrętką. Warzywa najlepiej przechowywać w suchych i ciemnych miejscach.
Tak przygotowane warzywa może użyć do zrobienia domowej jarzynki (Vegety).
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.