Wielkanoc nie musi być nudna. Tradycyjne przepisy na śniadaniowe przysmaki możemy uzupełnić smakiem wschodnich specjałów takich jak hummus. Ta przepyszna pasta sprawdzi się idealnie jako dodatek do jajek, sałatek i innych śniadaniowych potraw.
Spis treści
Pomysły na wielkanocne śniadanie
Przygotowując wielkanocne śniadanie czy wspólny świąteczny obiad, pragniemy serwować smakowite potrawy pełne świątecznego ducha. Poza tradycyjnymi daniami warto postawić na nowe smaki, które zachwycą domowników oraz gości. Sprawdź, jak przygotować wyjątkowe faszerowane jajka, chrupiącą sałatkę z kaszą bulgur i jajka po turecku z dodatkiem… hummusu!
Wielkanoc to czas radości, odpoczynku i celebrowania wyjątkowych chwil z naszymi bliskimi. W domowym menu królują w tym czasie jajka, wędzonki, chrzan, babki oraz mazurki. Wielu z nas zastanawia się, co przygotować na Wielkanoc, aby nieco uatrakcyjnić świąteczne menu. Odpowiedzią na te rozterki są dania łączące tradycyjne elementy wielkanocnej kuchni polskiej z oryginalnymi, nowoczesnymi smakami. Poznaj trzy wyjątkowe przepisy na wielkanocne potrawy z hummusem, które skradną serce nie tylko wielbicieli kuchni roślinnej, ale i miłośnikom tradycji!
Wielkanocne jaja faszerowane hummusem
Jaja, symbol Świąt Wielkanocnych, królują wiosną na naszych stołach pod wieloma postaciami. W niejednym domu podaje się je z doskonałymi farszami – mięsnymi lub roślinnymi. Delikatne jaja doskonale sprawdzą się w duecie z aksamitnym hummusem Pełna Dobra – zarówno klasycznym, jak i o smaku… ćwikły czy chrzanu! Jak wykonać to danie? Bajecznie łatwo!
Składniki (na ok. 5 porcji):
- 10 świeżych jaj,
- hummus Pełna Dobra, np. o smaku chrzanu,
- 50 g czarnuszki,
- kiełki rzodkiewki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Jaja ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie przestudź.
- Obierz jaja, przekrój każde z nich na pół oraz usuń żółtka.
- Do każdej z połówek dodaj po łyżeczce hummusu.
- Każdą połówkę jaja możesz dodatkowo przyprawić, dodać czarnuszkę i przyozdobić kiełkami.
Jajka po turecku z hummusem
Doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne dla tych, którzy poza tradycyjnymi daniami, chcą zaserwować bliskim również nowe, smakowite doznania kulinarne. Wywodzący się z kuchni orientalnej smakołyk bazuje na jajku w koszulce podanym na gęstym jogurcie z dodatkiem czosnku, masła oraz – w naszej wersji – aksamitnego hummusu. Chociaż brzmi skomplikowanie, wykonanie tej potrawy jest bardzo proste!
Składniki (na ok. 2 porcje):
- 8 łyżek jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- opakowanie ulubionego hummusu Pełna Dobra,
- 4 jajka,
- 1 łyżka octu,
- 2 łyżki masła,
- płatki chili,
- sól i pieprz,
- łyżka soku z cytryny,
- natka zielonej pietruszki,
- dodatkowo świeże pieczywo.
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
- Rozsmaruj jogurt na talerzach, dodaj po łyżce hummusu.
- Przygotuj jajka w koszulkach. W małym garnku doprowadź wodę z łyżką octu do wrzenia. Zmniejsz ogień, łyżką zrób wir w wodzie i delikatnie wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty. Wyciąg jajka z wody i umieść na ręczniku papierowym. Czynność tę powtórz z każdym jajkiem.
- Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem płatków chilli i soli.
- Na talerz z jogurtem nałóż po dwa jajka, polej całość masłem. Ozdób posiekaną natką pietruszki.
- Podawaj ze świeżym pieczywem zaraz po przyrządzeniu.
Sałatka z hummusem na wielkanocny stół
Sałatki to nieodzowne towarzyszki rodzinnych chwil spędzanych przy wspólnym stole. Szczególnie w tych serwowanych Wielkanocą często królują jaja, duża ilość majonezu i śmietany. Myśląc o tym, którzy chcą odżywiać się nieco lżej, warto przygotować pożywną i zdrową sałatkę na bazie warzyw, kaszy bulgur i hummusu. Taka propozycja będzie doskonała dla osób preferujących dietę bezmięsną.
Składniki (na 2-3 porcje):
- opakowanie hummusu paprykowego Pełna Dobra,
- 100 g kaszy bulgur,
- 1 cebula,
- ½ papryki zielonej,
- 1 pomidor,
- 1 ogórek,
- garść zielonych oliwek,
- łyżka słonecznika,
- 100 g sera typu feta,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu. Przestudź.
- Na dnie dużej miski umieść hummus Pełna Dobra.
- Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Umieść w drugiej misce.
- Ser feta pokrój w drobne kawałki. Dodaj go do warzyw wraz z kaszą bulgur.
- W szklance połącz oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Dodaj do warzyw.
- Delikatnie wymieszaj warzywa z serem, kaszą i dressingiem, następnie przełóż do miski z hummusem.
- Wierzch sałatki posyp posiekaną natką pietruszki.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom wasz stół wielkanocny napełni się wyjątkowymi potrawami, które oczarują Waszych bliskich i na stałe wpiszą się w świąteczne menu!
Źródło: Informacja prasowa
Perla Polska to wiodący europejski producent hummusu i antipasti z ponad 15-letnim doświadczeniem i lider w swojej branży na rynku polskim. W ofercie posiada pełną gamę smacznych i zdrowych przekąsek, które dostarcza do kilkudziesięciu krajów na świecie. Jako jeden z największych pracodawców w regionie zatrudnia już ponad tysiąc osób.