Dojrzewające jeżyny ogrodowe na krzaku

Jakie wartości zdrowotne i kulinarne mają jeżyny leśne i ogrodowe

Jeżyny, czernice, ostrężyny to letnie owoce, która zachwycają smakiem i wyjątkowym, prawie czarnym kolorem. Są źródłem witamin i minerałów, a dodatkowo obłędnie prezentują się jako dodatek w deserach. Sprawdź, jakie wartości zdrowotne i kulinarne mają jeżyny.

Gdzie w Polsce rosną jeżyny

Jeżyny należą do tego samego rodzaju co maliny i są do nich podobne, ale różnią się przede wszystkim kolorem owoców. Jeżyny są ciemnofioletowe, a niektóre gatunki prawie czarne. Jeżyny owocują od połowy sierpnia aż do połowy listopada, w zależności od warunków atmosferycznych.

Łodygi jeżyn rosnących dziko pokryte są kolcami. W Polsce występuje mnóstwo gatunków, odmian, mieszańców jeżyn – rosną na obszarze całego kraju. W literaturze opisanych jest ponad 60 gatunków tych roślin znanych z terenów naszego kraju. W zależności od regionu te leśne owoce znane są m.in. jako czernice, ostrężyny, ożyny, popielice, ostręgi.

Jakie witaminy i mikroelementy zawierają jeżyny?

Jeżyny zawierają przede wszystkim witaminy z grupy B, prowitaminę A i witaminę C. Jednak nie są tzw. bombą witaminową. Zawierają natomiast całe bogactwo składników mineralnych – żelazo, fosfor, potas, wapń i magnezu, a także mikroelementy, m.in. miedź, mangan, jod, nikiel, bor i siarkę. Są także źródłem kwasów organicznych.Ponadto owoce jeżyn zawierają trwałe barwniki cenione w przetwórstwie.

Właściwości zdrowotne jeżyn

Medycyna ludowa od niepamiętnych lat uważała, że jeśli nic nie pomaga w leczeniu przewodu pokarmowego, to pomoże sok z jeżyn. Toteż z dzikich jeżyn do dziś przyrządza się soki, nieraz konserwując je miodem na lekarstwo. Sok jeżynowy pięknie barwi wina, inne soki owocowe, desery itp. i pod tym względem ustępuje tylko sokowi z owoców bzu czarnego bzu. 

Jeżyny w ogrodzie

Jeżyny stały się popularnym krzewem ogrodowym i uprawianym na plantacjach, odkąd wyhodowano jeżyny bezkolcowe, bardzo plenne i o większych niż leśne owocach. Szczególnie cenione odmiany pochodzą z Ameryki Północnej (USA i Kanady), gdzie owoce jeżyn cieszą się dużą popularnością. Trzeba jednak pamiętać, że owoce jeżyn hodowlanych choć są większe, nie mają takie smaku i aromatu jak te rosnące dziko. 

Jeżyny w kuchni

Jeżyny są często wykorzystywane w kuchni przede wszystkim do przygotowanie przetworów i nalewek, a także jako dodatek do ciast, deserów i lodów. Szczególnym uznaniem smakoszy cieszy się sok z dzikich jeżyn oraz nalewka jeżynowa (jeżynówka), która im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsza. Jeżyny, podobnie jak borówki amerykańskie, można zamrozić i cieszyć się ich walorami nawet w środku zimy. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *