Mrożenie to jeden z najlepszych i najszybszych sposobów konserwacji warzyw. Mrożonki można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania zup, sałatek, mięs i zapiekanek. Aby przygotować świetne mrożonki warzywne trzeba przestrzegać kilku zasad. Poradzimy, jak mrozić warzywa, aby były zdrowe i pięknie wyglądały.
Do mrożenia trzeba wybierać zdrowe, świeże warzywa, które pochodzą z ekologicznych upraw. Najlepsze będą plony zebrane w środku sezonu ich zbiorów – będą dojrzałe i pełne smaku, a cena również będzie korzystna.
Jak mrozić warzywa
Do mrożenia nadają się groszek, fasolka szparagowa, kalafior i brokuły, a także brukselka, marchewka, pietruszka, buraki i ziemniaki. Przed zamrożeniem warzywa trzeba zblanszować to znaczy obgotować we wrzątku przez ok. 5 minut. Warzywa korzeniowe przed blanszowaniem obiera się ze skórki i rozdrabnia. Tak przygotowujemy na przykład marchewki, ziemniaki i buraki. Po zblanszowaniu warzywa studzimy, układamy pojedynczo na plastikowych tacach i szybko zamrażamy. Następnie mrożonki przesypujemy do woreczków w porcjach przeznaczonych na jeden posiłek. Można przechowywać poszczególne gatunki warzyw oddzielnie lub tworzyć mieszanki np. na zupę lub słynną marchewkę z groszkiem.
Zamrażanie warzyw nie powoduje dużych strat witaminy C. Natomiast w czasie powolnego rozmrażania straty mogą sięgać nawet 50% dlatego mrożonek przeznaczonych do gotowania nie należy wcześniej rozmrażać. Zamrożone warzywa wsypujemy bezpośrednio do wrzącej wody i krótko gotujemy w niewielkiej ilości płynu.
Ważne! Rozmrożonych produktów nie wolno ponownie zamrażać.
Zobacz także: Jak upiec dynię, Jak suszyć owoce, Domowe masło gotowe w 15 minut, Jak mrozić śliwki, Jak mrozić owoce