Papryczki chili - naturalne źródło kapsaicyny

Co to jest kapsaicyna i jak działa na nasz organizm

Kapsaicyna to naturalny alkaloid i odpowiedzialna jest za ostry, piekący smak papryczek chili. Co ciekawe Capsicum to łacińska nazwa botanicznego rodzaju Papryka, do którego należą wszystkie gatunki papryki – słodkie i ostre. Sprawdź, co to jest kapsaicyna i jak działa na nasz organizm.

Co to jest kapsaicyna

Kapsaicyna to związek chemiczny obecny w owocach papryki. Od zawartości kapsaicyny i związków jej pokrewnych zależy łagodność lub ostrość papryki. Odmiany słodkiej papryki mają jej 0,01 do 0.015%; półostre 0,018 do 0,5%; a ostre od 0,5 do około 1%. Kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, natomiast jest rozpuszczalna w tłuszczach i alkoholu. Dlatego w razie problemów po zjedzeniu zbyt ostrej papryczki możemy ratować się np. mlekiem lub śmietaną, a także napojem alkoholowym. W takim przypadku woda nie będzie pomocna. 

Jak działa kapsaicyna na organizm człowieka

Kapsaicyna działa bezpośrednio na neuroreceptory bólu w jamie ustnej, które wysyłają sygnały do mózgu. Dlatego po zjedzeniu ostrej papryczki chili pojawia się uczucie pieczenia w ustach. Ostrość papryczek mierzona jest w skali Scoville’a. Dzięki temu można porównać ostrość poszczególnych gatunków chili. Według tej skali czysta kapsaicyna to 16 milionów SHU. 

Właściwości lecznicze kapasicyny

Kapsaicyna posiada liczne właściwości lecznicze, antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne. Jest stosowana zewnętrznie jako lek rozgrzewający stawy i mięśnie oraz przy bólach reumatycznych, neuralgiach i kurczach – zwykle jest ona dodawana w formie ekstraktu z papryki chili. Drażniąc nerwy czuciowe skóry i błon śluzowych powoduje ich przekrwienie.

WAŻNE! Kapsaicyna wykazuje właściwości lecznicze tylko w małych dawkach. W wysokich dawkach jest trująca, może doprowadzić do śmierci!

Kapsaicyna zawarta w spożywanych papryczkach, zarówno tych ostrych jak i słodkich, powoduje zwiększenie wydzielania śliny oraz soków żołądkowych, równocześnie pobudza perystaltykę jelit. Za duża dawka tego alkaloidu może jednak podrażnić żołądek, a nawet uszkodzić nerki i drogi moczowe. Udowodniono również, że alkaloid z papryczek chili obniża ciśnienie krwi przez zwiększenie objętości naczyń krwionośnych.

Wykazano, że kapsaicyna ma działanie antynowotworowe, ponadto może być pomocna w terapii choroby Alzheimera, a także wspomaga odchudzanie.

Dodaj komentarz