Pimenton - coto jest hiszpańska wędzona papryka

Co to jest pimenton, hiszpańska wędzona papryka

Hiszpański pimenton może być ostry, słodki lub dymny, ale prawie zawsze jest lepszy niż zwykła sypka papryka ze sklepu spożywczego. Pimenton to jeden z podstawowych składników hiszpańskiej kuchni. Jest używany we wszystkim, od kiełbasy chorizo ​​i lomo po sosy chilindron i ośmiornice, a nawet smażonymi jajkami! Istnieje kilka rodzajów hiszpańskiej wędzonej papryki – słodka, pikantna, dymna lub ich kombinacja.

Co to jest pimentom?

Pimenton (hiszp. pimentón) to hiszpańska wędzona papryka – suszona na słońcu i mielona w młynkach. Podobnie jak inne odmiany papryki, pimenton pochodzi z łagodnej węgierskiej odmiany Capsicum annum, najpopularniejszego gatunku czerwonej papryki. Papryka hiszpańska jest klasyfikowana według poziomu ostrości i procesu suszenia. Większość pimentonu jest suszona na słońcu lub w dębowym dymie, który nadaje mu wędzony smak.

Skąd pochodzi hiszpańska papryka pimenton?

Papryka pimenton i jej jakość jest tak ważna w hiszpańskiej kuchni, że istnieją specjalne oznaczenia związane z regionami, z których pochodzi oryginalny pimenton (chronione nazwy pochodzenia). Pierwszy z nich to Murcja, region na południowo-wschodnim wybrzeżu Hiszpanii, między Almerią a Alicante. Tu wytwarzany jest pimentón de Murcia, z czerwonej papryki odmiany “Bola”. Drugim i bardziej znanym jest region La Vera, która znajduje się w Cáceres (Cáceres to hiszpańska prowincja wspólnoty autonomicznej Estremadura), położonej na południowy zachód od Madrytu. Pimentón de la Vera wydodactwarzany jest z papryki odmian Ocales, Jaranda, Jariza, Jeromin i Bola. Oba te obszary są latem ciepłe i suche, co czyni je idealnymi do uprawy papryki. 

Czy wiesz, jakie są najostrzejsze papryczki chili na świecie?

4 rodzaje hiszpańskiej wędzonej papryki pimenton 

Pimenton występuje w 4 rodzajach, które różnią się znacznie smakiem i pikantnością, więc większość hiszpańskich przepisów określa, który z nich należy dodać do potrawy.  

  1. Pimenton dulce dosłownie „słodka papryka”. Pochodzi z najłagodniejszej papryki. Słodką papryka może być tylko suszona na słońcu lub także podwędzana. 
  2. Pimentón picante, czyli ostra papryka jest ostrzejsza niż inne rodzaje pimentonu (choć nie tak ostre jak papryka chili lub pieprz cayenne). Pimentón picante jest zwykle wytwarzany z różnych rodzajów papryk i suszonej na gorąco.
  3. Pimentón agridulce oznacza „słodko-gorzka papryka”. Wytwarzany jest zwykle z odmiany Jariza. Jest ostrzejszy niż pimenton dulce, ale łagodniejszy od wariantu picante.
  4. Pimentón de la Vera pochodzi z regionu Estremadura/La Vera w Hiszpanii i wysycha w dymie z ognia z drewna dębu ostrolistnego, zanim zostanie zmielony w kamiennym żarnie. Dym z palonego dębu nadaje pimentón de la Vera intensywny, wędzony smak.

Jak powstaje hiszpańska papryka lub pimentón?

W La Vera nasiona papryki sadzi się w marcu i dojrzałe owoce zbiera się od września do listopada. Papryki zbierane są ręcznie, najczęściej przez całe rodziny.

Najpierw papryki suszy się w małych suszarniach. Pimentón de la Vera ma wyraźnie wędzony smak, który pochodzi z procesu wędzenia papryki z dużą ilością drewna dębowego w suszarniach. Papryki są umieszczane na stojakach nad ogniem, a rolnicy raz dziennie odwracają paprykę ręcznie. Ten proces suszenia trwa około dwóch tygodni.

Następnie suszone papryki trafiają do małych młynków do papryki, gdzie usuwane są szypułki i część rdzeni. Następnie papryki są mielone w młynkach elektrycznych z kamiennymi kołami. Ciepło z tarcia może być szkodliwe dla smaku i koloru papryki, dlatego bardzo ważne jest, aby proces mielenia odbywał się powoli. Po zmieleniu papryka jest pakowana w puszki i sprzedawana. Hiszpańska papryka może być przechowywana przez około 2 lata.

W Murcji tradycyjną metodą suszenia papryki jest układanie jej na słońcu. 

Pimentón vs. papryka: Jaka jest różnica?

W Hiszpanii pimentón oznacza po prostu „paprykę”. Podobnie jak papryka węgierska, papryka hiszpańska ma swoje własne tradycje i klasyfikacje, więc jeśli jesteś fanem hiszpańskiej kuchni, warto poszukać prawdziwej okazji. Jednak poza Hiszpanią pimenton to określenie wędzonej papryki o charakterystycznym smaku i aromacie dymu.

Jak wykorzystać wędzoną paprykę do gotowania?

Pimentón jest niezbędny w kuchni hiszpańskiej, doprawiając takie narodowe potrawy jak chorizo i paella. Jasnoczerwony kolor i wędzony smak sprawiają, że jest to idealne wykończenie różnych tapas, takich jak grillowana ośmiornica i patatas bravas.

Jeden komentarz

  1. Fajnego masz bloga i ciekawe na nim treści czy na serwerze wszystko sie zmieści ? pięknie frazujesz słowa zmuszasz przy tym do myślenia tym komentarzem życzę powodzenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *