Hiszpański pimenton może być ostry, słodki lub dymny, ale prawie zawsze jest lepszy niż zwykła sypka papryka ze sklepu spożywczego. Pimenton to jeden z podstawowych składników hiszpańskiej kuchni. Jest używany we wszystkim, od kiełbasy chorizo i lomo po sosy chilindron i ośmiornice, a nawet smażonymi jajkami! Istnieje kilka rodzajów hiszpańskiej wędzonej papryki – słodka, pikantna, dymna lub ich kombinacja.
Spis treści
Co to jest pimentom?
Pimenton (hiszp. pimentón) to hiszpańska wędzona papryka – suszona na słońcu i mielona w młynkach. Podobnie jak inne odmiany papryki, pimenton pochodzi z łagodnej węgierskiej odmiany Capsicum annum, najpopularniejszego gatunku czerwonej papryki. Papryka hiszpańska jest klasyfikowana według poziomu ostrości i procesu suszenia. Większość pimentonu jest suszona na słońcu lub w dębowym dymie, który nadaje mu wędzony smak.
Skąd pochodzi hiszpańska papryka pimenton?
Papryka pimenton i jej jakość jest tak ważna w hiszpańskiej kuchni, że istnieją specjalne oznaczenia związane z regionami, z których pochodzi oryginalny pimenton (chronione nazwy pochodzenia). Pierwszy z nich to Murcja, region na południowo-wschodnim wybrzeżu Hiszpanii, między Almerią a Alicante. Tu wytwarzany jest pimentón de Murcia, z czerwonej papryki odmiany “Bola”. Drugim i bardziej znanym jest region La Vera, która znajduje się w Cáceres (Cáceres to hiszpańska prowincja wspólnoty autonomicznej Estremadura), położonej na południowy zachód od Madrytu. Pimentón de la Vera wydodactwarzany jest z papryki odmian Ocales, Jaranda, Jariza, Jeromin i Bola. Oba te obszary są latem ciepłe i suche, co czyni je idealnymi do uprawy papryki.
Czy wiesz, jakie są najostrzejsze papryczki chili na świecie?
4 rodzaje hiszpańskiej wędzonej papryki pimenton
Pimenton występuje w 4 rodzajach, które różnią się znacznie smakiem i pikantnością, więc większość hiszpańskich przepisów określa, który z nich należy dodać do potrawy.
- Pimenton dulce dosłownie „słodka papryka”. Pochodzi z najłagodniejszej papryki. Słodką papryka może być tylko suszona na słońcu lub także podwędzana.
- Pimentón picante, czyli ostra papryka jest ostrzejsza niż inne rodzaje pimentonu (choć nie tak ostre jak papryka chili lub pieprz cayenne). Pimentón picante jest zwykle wytwarzany z różnych rodzajów papryk i suszonej na gorąco.
- Pimentón agridulce oznacza „słodko-gorzka papryka”. Wytwarzany jest zwykle z odmiany Jariza. Jest ostrzejszy niż pimenton dulce, ale łagodniejszy od wariantu picante.
- Pimentón de la Vera pochodzi z regionu Estremadura/La Vera w Hiszpanii i wysycha w dymie z ognia z drewna dębu ostrolistnego, zanim zostanie zmielony w kamiennym żarnie. Dym z palonego dębu nadaje pimentón de la Vera intensywny, wędzony smak.
Jak powstaje hiszpańska papryka lub pimentón?
W La Vera nasiona papryki sadzi się w marcu i dojrzałe owoce zbiera się od września do listopada. Papryki zbierane są ręcznie, najczęściej przez całe rodziny.
Najpierw papryki suszy się w małych suszarniach. Pimentón de la Vera ma wyraźnie wędzony smak, który pochodzi z procesu wędzenia papryki z dużą ilością drewna dębowego w suszarniach. Papryki są umieszczane na stojakach nad ogniem, a rolnicy raz dziennie odwracają paprykę ręcznie. Ten proces suszenia trwa około dwóch tygodni.
Następnie suszone papryki trafiają do małych młynków do papryki, gdzie usuwane są szypułki i część rdzeni. Następnie papryki są mielone w młynkach elektrycznych z kamiennymi kołami. Ciepło z tarcia może być szkodliwe dla smaku i koloru papryki, dlatego bardzo ważne jest, aby proces mielenia odbywał się powoli. Po zmieleniu papryka jest pakowana w puszki i sprzedawana. Hiszpańska papryka może być przechowywana przez około 2 lata.
W Murcji tradycyjną metodą suszenia papryki jest układanie jej na słońcu.
Pimentón vs. papryka: Jaka jest różnica?
W Hiszpanii pimentón oznacza po prostu „paprykę”. Podobnie jak papryka węgierska, papryka hiszpańska ma swoje własne tradycje i klasyfikacje, więc jeśli jesteś fanem hiszpańskiej kuchni, warto poszukać prawdziwej okazji. Jednak poza Hiszpanią pimenton to określenie wędzonej papryki o charakterystycznym smaku i aromacie dymu.
Jak wykorzystać wędzoną paprykę do gotowania?
Pimentón jest niezbędny w kuchni hiszpańskiej, doprawiając takie narodowe potrawy jak chorizo i paella. Jasnoczerwony kolor i wędzony smak sprawiają, że jest to idealne wykończenie różnych tapas, takich jak grillowana ośmiornica i patatas bravas.
Fajnego masz bloga i ciekawe na nim treści czy na serwerze wszystko sie zmieści ? pięknie frazujesz słowa zmuszasz przy tym do myślenia tym komentarzem życzę powodzenia 🙂