Mówi się, że jeżeli chcesz żyć dłużej i być szczupłym, używaj pikantnych przypraw. Czy ostre dodatki faktycznie pomagają w spalaniu zbędnych kalorii i przedłużają życie? Jak pikantne przyprawy wpływają na nasz organizm?
Pikantne przyprawy dodawane są do jedzenia na całym świecie jednak szczególną popularnością cieszą się w Azji i Ameryce Południowej – to właśnie te kontynenty są ojczyzną najostrzejszych przypraw. Różne odmiany papryczek chili, pieprz, kurkuma, imbir naturalnie występują właśnie w tamtych rejonach świata.
Spis treści
Czy ostre przyprawy pomagają żyć dłużej?
Czy to prawda, że regularne jedzenie ostrych przypraw sprzyja długowieczności? Według badań chińskich naukowców, przeprowadzonych na ponad 500 tys. osób, codzienne jedzenie pijanych potraw może mieć znaczny wpływ na nasz organizm.
Z badań wynika, że osoby, które sześć, a nawet siedem razy w tygodniu używały pikantnych przypraw, żyły o ok. 14 procent dłużej niż ich rodacy, którzy wybierali łagodne jedzenie. Orientalne ostrości korzystnie wpływają także na figurę – potrafią przyspieszyć metabolizm nawet o 2 procent. Same – wbrew powszechnemu przekonaniu – nie spalają kalorii, ale pobudzają organizm do wzmożonej pracy. Dzięki temu ostre jedzenie może być pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami.
Dodatkowo ostre przyprawy pozytywnie wpływają również na układ pokarmowy. Działają też przeciwzapalnie i łagodzą nadciśnienie. Kapsaicyna, alkaloid naturalnie występujący w papryczkach chili, ma działanie antynowotworowe i bakteriobójcze.
WAŻNE! Orientalne przyprawy tym lepiej działają na nasze zdrowie, im mniej alkoholu spożywamy.