Smażona ryba z sosem duńskim remulada i frytkami

Co to jest remulada, czyli sos duński

Remulada (sos remoulade), choć ma francuskie korzenie, nazywany jest sosem duńskim. Jest to jeden z najpopularniejszych zimnych sosów na świecie, obok sosu tysiąca wysp i tatarskiego. Sprawdź, co to jest remulada i do czego pasuje sos duński.

Co to jest remulada

Remulada to skandynawski odpowiednik naszego sosu tatarskiego, często nazywana jest sosem duńskim. Przygotowywana jest na bazie majonezu, musztardy i kwaśnych dodatków. Remuladę tradycyjnie podajemy do wędlin, zimnych mięs, pasztetów, gotowanych jajek, warzyw z grilla oraz ryb i owoców morza. Istnieje wiele odmian tego klasycznego sosu, ale jego obowiązkowe składniki to majonez, musztarda oraz kwaśne dodatki – pikle, ogórki konserwowe, kapary, może zawierać także chrzan, paprykę lub anchois.

Sos remoulde w wersji francuskiej

Podobno, wg językoznawców słowo „remola” to starofrancuska wersja łacińskiego słowa… chrzan i korzeniami sięga XVII wieku. Przepis z wieku XIX jest już prawie współczesny i zawiera jajka, musztardę, ocet, pieprz, sól i dodatek ziół. W bardziej nowoczesnych francuskich przepisach bazą do sosu remoulade jest już klasyczny majonez. Wzbogacamy go dodatkami, takimi jak posiekane kapary, ogórki konserwowe, sardele lub czosnek oraz zioła – przede wszystkim zielona pietruszka, trybula i estragon. Aktualnie do sosu remoulade w wersji francuskiej dodajemy sardele, korniszony i kapary.

Remulada w wersji kreolskiej 

Wraz z przybyciem Francuzów do Ameryki Północnej, w Luizjanie a przede wszystkim w Nowym Orleanie, powstała remulada w wersji kreolskiej. Kuchnia Kreoli łączy wpływy francuskie ze smakami i przyprawami Haiti, Hiszpanii i Zachodniej Afryki. Charakteryzuje się  zamiłowaniem do ostrych przypraw, wyrazistych smaków, kolorowych warzyw i owoców morza. Dlatego remulada z Nowego Orleanu jest pikantna, intensywna w smaku i lekko czerwona. Zawiera pieprz kajeński, kapary, czosnek i szalotkę. Sos cały czas cieszy się popularnością w Stanach Zjednoczonych, nie tylko na Południu kraju.

Sos duński w wersji skandynawskiej

Ten majonezowy dodatek ma także miliony miłośników w Skandynawii, gdzie szczególnie popularna jest wersja z Dani, czyli tak zwany sos duński. Charakteryzuje go żółty kolor, który zawdzięcza dodatkowi kurkumy oraz brak kaparów. Co ciekawe do sosu dodajemy warzywa – startą marchewkę, kiszoną kapustę, cebulę i ogórki konserwowe. Remulada duńska jest tradycyjnie podawana do ryb smażonych w głębokim tłuszczu, frytek, hot-dogów i pieczeni wołowej. 

Jak zrobić remuladę

Do przygotowania sosu remulada potrzebujemy: 

  • 1 szklanka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 szalotka,
  • 2 korniszony (lub małe ogórki konserwowe),
  • 1 łyżka posiekanych kaparów,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku.

Przygotowanie remulady

Posiekaną szalotkę, korniszony i kapary łączymy z majonezem, musztardą i octem oraz posiekanymi ziołami. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos remoulade na minimum 20 minut przed podaniem wstawiamy do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *