Mrożenie bananów to jeden z najszybszych, najtańszych i najłatwiejszych sposobów zachowania tych pysznych owoców, zwłaszcza gdy kupimy ich zbyt dużo. Mrożone banany możemy bez problemu przygotować w domu, potrzebne będą nam jedynie dojrzałe owoce i pojemniki do przechowywania. Poradzimy, jak mrozić banany!
Spis treści
Jak mrozić banany? Jakie owoce wybrać?
Najlepsze banany do mrożenia to te dojrzałe, ale jeszcze nieprzebarwione na brązowo. Jeżeli banany są zielonkawe i niedojrzałe są pozbawione smaku i aromatu. Możemy także mrozić bardzo dojrzałe banany, z brązowymi plankami na skórce, jednak z takich owoców lepiej zrobić purée.
Jak przygotować banany do mrożenia?
Przed mrożeniem najlepiej obrać banany ze skórki i pokroić je w plasterki o grubości ok. 2 – 3 cm. Jednak jeżeli nie mamy czasu, banany możemy także zamrozić w całości — w skórce lub obrane. Jednak takie owoce wymagają dłuższego rozmrażania i nie można przygotować z nich ekspresowych lodów.
Sprawdź, jak mrozić rabarbar
Mrożenie bananów krok po kroku
- Obieramy banany ze skórki.
- Kroimy banany na kawałki o grubości około 2-3 cm.
- Aby uniknąć zlepiania się kawałków bananów w zamrażarce, rozkładamy je na blaszce wyłożonej pergaminem lub plastikowej tacce i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.
- Zamrożone plasterki bananów przesypujemy do woreczków do mrożenia lub specjalnych pojemników. Pojemniki podpisujemy.
- Umieszczamy w zamrażalniku.
Zamrożone banany mogą być przechowywane w zamrażarce przez dłuższy czas, zwykle ok. 3-4 miesięcy.
Jak zamrozić zmiksowane banany?
- Miksujemy banany. Obrane i pokrojone banany wkładamy do blendera lub miksera i zmiksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Plastikowe pojemniki lub woreczki do zamrażania napełniamy bananowym purée, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni na rozwinięcie się podczas zamrażania.
- Pojemniki dokładnie zamykamy — upewniamy się, że nie ma dostępu powietrza. Z woreczków usuwamy nadmiar powietrza przed zamknięcie. Pojemniki lub woreczki podpisujemy.
- Umieszczamy pojemniki z bananami w zamrażarce. Są zamrożone po ok. 3 godzinach.
Sprawdź, jak mrozić truskawki
Co zrobić z mrożonych bananów?
Warto mrozić banany, ponieważ po rozmrożeniu mogą być wykorzystane do przygotowania orzeźwiających smoothie, smoothie bowl, czy też zdrowych lodów na bazie bananów, zwanych nice cream. Zamrożone banany nadają potrawom kremowej konsystencji, osładzają i ochładzają. Po rozmrożeniu mrożone banany mogą puścić sok i dlatego mogą być nieodpowiednie do jedzenia na surowo, ale nadal idealnie sprawdzą się jako składnik w różnych przepisach, takich jak ciasto bananowe, banoffee pie, koktajle i budynie czy bananowe pankejki.