Dojrzałe banany gotowe do przechowywania w temperaturze pokojowej

Jak przechowywać banany, aby zachowały świeżość i wygląd na dłużej? Proste triki

Lodówka, koszyk na owoce, a może woreczek foliowy? Gdzie i jak przechowywać banany, żeby zachowały piękną skórkę, wspaniały smak i wszystkie wartości odżywcze? Poznaj proste triki na odpowiednie przechowywanie bananów — już nigdy nie zmarnujesz ani jednego owocu!

Jak przechowywać banany?

Odpowiednie przechowywanie bananów zapewni nam świetny smak owoców, ich piękny wygląd oraz zachowanie wszelkich wartości odżywczych. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasada, aby banany zachowały świeżość na dłużej. 

  1. Banany przechowujemy w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, przewiewnym i dość chłodnym — najlepiej w koszyku lub pojemniku z otworami.
  2. Owoce najlepiej przechowywać w kiściach, zawieszone na haczyku, dzięki temu będą miały swobodny dostęp do powietrza.
  3. Banany będą wolniej dojrzewać, gdy ograniczymy im kontakt z etylenem — związkiem chemicznym należącym do węglowodorów nienasyconych, który jest wydzielany przez niektóre rośliny i m.in. przyspiesza proces dojrzewania owoców. 
  4. Banany przechowujemy z dala od pomidorów, jabłek i innych bananów, które wydzielają etylen i przyspieszają dojrzewanie.
  5. Jeżeli chcemy spowolnić proces dojrzewania, owce rozdzielamy z kiści i pakujemy w foliowe torebki lub owijamy folią spożywczą.

Sprawdź, jak przechowywać truskawki

Czy banany można przechowywać w lodówce?

Bananów nie przechowujemy lodówce! Banany w lodówce tracą wartości odżywcze (witaminy) i piękny wygląd (skórka szybciej ściemnieje). Do lodówki nie wstawiamy zielonych, niedojrzałych owoców. W chłodzie nie będą mogły dojrzeć, a po przeniesieniu do temperatury pokojowej nie będą mogły wznowić procesu rozwoju.

W lodówce możemy trzymać jedynie bardzo dojrzałe banany, które chcemy przeznaczyć np. do wypieków. 

Banany - bardzo dojrzałe z plamami na skórce i niedojrzałe - zielone
Banany – bardzo dojrzałe z plamami na skórce i niedojrzałe – zielone / Fot. Canva.com

Co zrobić, żeby banany szybciej dojrzały?

Jeżeli zdarzy nam się kupić zielone banany, jest prosty sposób na przyspieszenie procesu dojrzewania owoców. Najlepiej jest włożyć banana do woreczka strunowego razem z jabłkiem lub pomidorem i zostawić w temperaturze pokojowej na kilkanaście godzin. Etylen wydzielany przez jabłka i pomidory sprawi, że banan szybciej dojrzeje. Tego związku chemicznego używa się także w hurtowniach i supermarketach do przyspieszenia dojrzewania bananów, które do Europy dostarczane są zupełnie zielone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *