Obieranie kiwi jest proste i szybkie. Przedstawiamy kilka sposobów na pozbycie się włochatej skórki z tych pysznych, zielonych owoców. Wybierz sposób, który jest dla ciebie najwygodniejszy i ciesz się wszystkimi walorami kiwi.
Spis treści
Jak obrać kiwi?
Kiwi to pyszny i zdrowy owoc, który można jeść na wiele różnych sposobów. Czy kiwi można jeść ze skórką? Tak, kiwi możemy jeść ze skórką, ale włochata skórka nie wszystkim smakuje. Skórka kiwi jest jadalna, ale może być lekko cierpka. Jednak większość osób wybiera kiwi bez skórki. Dlatego przedstawiamy szybkie i sprawdzone sposoby na obieranie owoców kiwi.
Oto kilka sposobów na obieranie kiwi:
- Obieranie kiwi nożem. Jest To najprostszy sposób obierania kiwi. Po prostu połóż kiwi na desce do krojenia i przytnij skórkę wzdłuż owocu. Następnie możesz łatwo usunąć skórkę.
- Obieranie kiwi przy pomocy ścierki. Ten sposób jest świetny, jeśli chcesz zachować jak najwięcej miąższu. Po prostu połóż kiwi na ścierce i pocieraj skórkę, aż się oderwie.
- Obieranie kiwi szklanką. Ten sposób jest szybki i łatwy. Kiwi należy przekroić wzdłuż, a następnie przejechać wzdłuż rantu szklanki oddzielając skórkę. W tej metodzie praktycznie nie tracimy soku.
Sprawdź, jak rośnie kiwi
Jak obrać kiwi łyżką. Obieranie kiwi krok po kroku
Ten sposób jest jeszcze łatwiejszy. Po prostu umieść kiwi w misce i zacznij usuwać skórkę łyżką. Obieranie kiwi łyżką:
- Umyj kiwi pod bieżącą wodą.
- Odkrój końcówki kiwi.
- Umieść kiwi w misce.
- Weź łyżkę i zacznij usuwać skórkę od jednego końca owocu.
- Kontynuuj usuwanie skórki, aż cały owoc będzie czysty.
Miąższ kiwi możemy także po prostu wydrążyć ze skórki za pomocą łyżki.
Jak najszybciej obrać kiwi bez dodatkowych akcesoriów?
Przytrzymaj kiwi poziomo obiema rękami i wbij paznokieć kciuka w skórkę, aby podzielić kiwi na pół. Następnie weź jedną z połówek i przyciśnij jej koniec. Wnętrze owocu powinno oddzielić się i wyskoczyć ze skórki.
Sprawdź, jak rosną ananasy