Suszone owoce mogą być świetną alternatywą dla przekąsek ze sklepu, szczególnie dla dzieci oraz osób o wrażliwych żołądkach. Są łatwe w przechowywaniu, zajmują mało miejsca, a ich smak jest niezwykle intensywny. Suszenie owoców jest naprawdę proste, oto sposób jak suszyć owoce na zimę!
Jak suszyć owoce na zimę – chipsy z jabłek lub gruszek
Do suszenie najlepiej nadają się: jabłka oraz gruszki. Można także suszyć śliwki, wiśnie, truskawki i borówki (czarne jagody) oraz owoce dzikiej róży. Każdy gatunek owoców należy suszyć oddzielnie.
Do przygotowania chipsów z jabłek lub gruszek wybieramy zdrowe owoce, najlepiej z upraw ekologicznych, własnego ogródka lub sadu. Jabłka lub gruszki umyć i obrać ze skórki. Uwaga, nie obierać jabłek, które są bardzo kruche lub mają cienką skórkę. To właśnie pod skórką kryje się najwięcej witamin!
Owoce przeznaczone do suszenia pokroić w plastry lub ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Aby zapobiec ciemnieniu w czasie suszenia można je bezpośrednio po pokrojeniu wkładać do wody lekko zakwaszonej sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Plasterki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 70 st. C bez termoobiegu lub 50 st. z termoobiegiem.
Jabłka, podobnie gruszki, można uznać za dostatecznie ususzone gdy są sztywne ale nie twarde.
Sprawdź także: Jak suszyć jabłka w piekarniku, Jak suszyć pietruszkę na zimę, Suszenie natki: jak suszyć zieloną pietruszkę i koperek, Jak suszyć warzywa, Jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem, Suszone gruszki: jak zrobić chipsy z gruszek w domu, Domowa herbatka z owoców róży