Bulion warzywny - zdrowy wywar bez kostek rosołowych

Jak zrobić bulion warzywny bez kostek rosołowych

Bulion warzywny, wywar warzywny, bulion jarzynowy to obowiązkowy składnik zup, sosów, gulaszy i wielu innych dań. Obecny jest w kuchni wegetariańskiej oraz tradycyjnej. Sprawdź, jak zrobić bulion warzywny bez kostek rosołowych, który nada smaku twoim potrawom. 

Jak ugotować najlepszy bulion warzywny?

Bulion warzywny, wywar warzywny, bulion jarzynowy to składnik większości zup, a także sosów. Ma głęboki smak, który zawdzięcza warzywom (przede wszystkim włoszczyźnie bez kapusty) oraz przyprawom takim jak ziele angielskie, liść laurowy oraz czarny pieprz. Przygotowanie wywaru zajmuje jedynie pół godziny, a jego zastosowanie jest wszechstronne. Domowy bulion warzywny z powodzeniem zastępuje sklepowe kostki rosołowe. Możemy przygotować większą ilość wywaru, podzielić na porcje i zamrozić.

Sprawdź, wywar z golonki – jak wykorzystać

Jak przygotować prawdziwy wywar warzywny bez kostek rosołowych?

Do przygotowania prawdziwego, domowego wywaru warzywnego potrzebujemy: 1 marchewkę, 1 małą pietruszkę, ćwiartkę selera, pół pora (ok. 10 cm), 1 cebulę. Są to podstawowe warzywa do bulionu. Dla podkręcenia smaku możemy dodać jeszcze jedną łodygę selera naciowego, 2 ząbki czosnku i kilka gałązek świeżej natki pietruszki i kilka liści selera korzeniowego. Do tego dodajemy przyprawy – 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren kolorowego pieprzu. Można dodać pół łyżeczki soli, lub doprawiać wywar w czasie gotowania innych dań.

Składniki na bulion warzywny obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nad gazem (powinna być prawie zwęglona). Następnie składniki zalewamy 1 litrem czystej, świeżej wody. Płyn powinien przykryć warzywa. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1,5 do 2 godzin (w zależności od wielkości kawałków warzyw).

Sprawdź, jak ugotować wywar grzybowy

Z gotowego wywaru usuwamy warzywa, płyn przelewamy przez gęste sito i odstawimy bulion do wystygnięcia. Jarzyny z bulionu możemy wykorzystać do np. sałatki jarzynowej, pasztetu lub warzywnych kotlecików. 

Włoszczyzna na bulion warzywny - marchewka, seler, por na desce do krojenia.
Marchewka, seler, por na desce do krojenia – jarzyny na bulion warzywny

Dlaczego warto robić wywar warzywny i unikać kostek rosołowych?

Kostki rosołowe, zarówno mięsne jak i warzywne, na stałe zagościły w naszych kuchniach. Są szybkie w użyciu i skracają czas przygotowania wielu potrwa. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia. Zawierają bardzo dużo soli, a także tłuszcze trans (np. utwardzony olej palmowy), wzmacniacze smaku oraz sztuczne barwniki. Dlatego warto poświęcić 30 minut i przygotować domowy wywar warzywny i unikać kostek rosołowych ze sklepu. 

Jeden komentarz

  1. Kurcze wszystko pięknie, tylko czas… to on jest wyznacznikiem czy mamy szanse gotować tak zdrowo i pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *