Mączka grzyboa - aromatyczna przyprawa z suszonych grzybów

Jak zrobić mączkę grzybową? Aromatyczną przyprawę do zup i sosów

Mączka grzybowa, nazywana także pudrem to przyprawa, którą warto mieć w kuchennej szafce. Ożywi smak zup, mięs, sosów i pasztetów, a dodatkowo sprawdzi się u osób, które nie mogą jeść grzybów. Sprawdź, jak zrobić mączkę grzybową w domu!

Jak zrobić mączkę grzybową?

Mączkę grzybową lub puder grzybowy przygotowujemy z suszonych grzybów. Do przygotowania tej przyprawy najlepiej wykorzystać grzyby gorszej jakości — ciemne, pokruszone albo trzonki, które często po prostu wyrzucamy. Do przygotowania mączki najlepsze będą grzyby o intensywnym aromacie, dzięki czemu przyprawa będzie bardziej wydajna. 

Grzyby na mączkę grzybową
Grzyby na mączkę grzybową / Fot. Canva.com

Przygotowanie mączki grzybowej

Przygotowanie mączki grzybowej jest bardzo proste. Wysuszone grzyby (jednego gatunku lub mieszane) mielimy bardzo drobno w młynku do kawy. Następnie proszek wsypujemy do wyparzonych, suchych słoiczków, które dokładnie zakręcamy. 

Sprawdź, jak suszyć grzyby

Jak stosować mączkę grzybową?

Przed użyciem szczyptę pudru grzybowego możemy namoczyć przez 20-30 minut w niewielkiej ilości ciepłej wody lub bez moczenia dodać na początku przygotowywania potrawy. Mączka jest doskonałą przyprawą do zup, sosów, duszonych mięs lub potraw z warzyw.

Grzyby o wyjątkowym aromacie

Wśród grzybów są i takie, które stosuje się wyłącznie jako przyprawy, np. lejkówka wonna (lejkówka zielonawa) o zapachu anyżu, lejkowiec dęty o aromacie korzennym, twardzioszek czosnaczek o intensywnym aromacie czosnku i wiele innych. Wszystkie te grzyby nadają się do suszenia i sproszkowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *