Mączka grzybowa, nazywana także pudrem to przyprawa, którą warto mieć w kuchennej szafce. Ożywi smak zup, mięs, sosów i pasztetów, a dodatkowo sprawdzi się u osób, które nie mogą jeść grzybów. Sprawdź, jak zrobić mączkę grzybową w domu!
Spis treści
Jak zrobić mączkę grzybową?
Mączkę grzybową lub puder grzybowy przygotowujemy z suszonych grzybów. Do przygotowania tej przyprawy najlepiej wykorzystać grzyby gorszej jakości — ciemne, pokruszone albo trzonki, które często po prostu wyrzucamy. Do przygotowania mączki najlepsze będą grzyby o intensywnym aromacie, dzięki czemu przyprawa będzie bardziej wydajna.
Przygotowanie mączki grzybowej
Przygotowanie mączki grzybowej jest bardzo proste. Wysuszone grzyby (jednego gatunku lub mieszane) mielimy bardzo drobno w młynku do kawy. Następnie proszek wsypujemy do wyparzonych, suchych słoiczków, które dokładnie zakręcamy.
Sprawdź, jak suszyć grzyby
Jak stosować mączkę grzybową?
Przed użyciem szczyptę pudru grzybowego możemy namoczyć przez 20-30 minut w niewielkiej ilości ciepłej wody lub bez moczenia dodać na początku przygotowywania potrawy. Mączka jest doskonałą przyprawą do zup, sosów, duszonych mięs lub potraw z warzyw.
Grzyby o wyjątkowym aromacie
Wśród grzybów są i takie, które stosuje się wyłącznie jako przyprawy, np. lejkówka wonna (lejkówka zielonawa) o zapachu anyżu, lejkowiec dęty o aromacie korzennym, twardzioszek czosnaczek o intensywnym aromacie czosnku i wiele innych. Wszystkie te grzyby nadają się do suszenia i sproszkowania.