Suszenie grzybów to jeden z najstarszych i najlepszych sposobów konserwowania tych wspaniałych darów lasu. Do suszenia nadają się przede wszystkim prawdziwki, podgrzybki i kozaki – po wysuszeniu mają wspaniały aromat i z pewnością nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Sprawdź, jak suszyć grzyby w domu, aby zachować ich wyjątkowy smak i zapach!
Spis treści
Jakie grzyby są najlepsze do suszenia?
Do suszenia najlepiej nadają się twarde, suche grzyby o zwartej strukturze, które pozbawione są śluzu na kapeluszach. Jakie grzyby można suszyć? Idealnie sprawdzą się jadalne odmiany borowikowatych – czyli borowiki (prawdziwki), podgrzybki i koźlarze. Uwaga! Nie wszystkie borowiki są jadalne! Dlatego zawsze sprawdzamy, czy grzyb przeznaczony do suszenia nie jest trujący.
Grzyby muszą być świeże, pozbawione robaków (larw owadów) oraz oznak pleśni lub gnicia. Można natomiast suszyć grzyby, które są nadjedzone przez ślimaki.
Kruche grzyby takie jak kurki i rydze oraz mokre (np. maślaki) lepiej przeznaczyć do marynowania z zalewie octowej.
Jak przygotować grzyby do suszenia
Grzyby przeznaczone do suszenia trzeba dokładnie oczyścić „na sucho” z ziemi, igliwia i liści – najlepiej za pomocą miękkiej szmatki lub delikatnej szczoteczki. Nie wolno myć ich w wodzie! Tak przygotowane grzyby kroimy – kapelusze w paski ok. centymetrowej szerokości, nóżki przekrawamy wzdłuż. Małe kapelusze i nóżki można pozostawić w całości.
Jak suszyć grzyby leśne w domu?
Istnieje kilka sposobów domowego suszenia grzybów. Najczęściej suszymy grzyby w piekarniku, na słońcu, na nitce lub w suszarce do warzyw.
Suszenie grzybów na słońcu
Najlepszą metodą suszenia grzybów, jest rozkładanie grzybów na słońcu. Pokrojone grzyby układamy na tackach wyłożonych papierem lub na drewniany deskach i wystawiamy na słońce w przewiewnym miejscu. Co kilka godzin odwracamy grzyby. Niestety sposób ten jest czasochłonny i przede wszystkim uzależniony od pogody.
Jak suszyć grzyby na nitce
Na świeżym powietrzu można suszyć także grzyby nawleczone na grubą nić i rozwieszone w przewiewnym miejscu (na świeżym powietrzu lub w pomieszczeniu). Na grubą igłę nawlekamy wytrzymałą nić bawełnianą na przykład kordonek. Kawałki grzybów przebijamy w środku igłą i nawlekamy na nitkę. Dzięki temu powstaje charakterystyczny „sznurek” z grzybami. Po wysuszeniu grzyby można zdjąć z nitki lub pozostawić je w wianuszku.
Sprawdź, jak suszyć czosnek niedźwiedzi
Jak suszyć grzyby w suszarce do warzyw
Suszarka elektryczna do warzyw, grzybów i owoców pozwala na łatwe usunięcie wilgoci z produktów. Pokrojone grzyby układamy na sitach suszarki, włączamy urządzenie i co kilka godzin odwracamy grzyby. Czas suszenia wynosi zwykle ok. 6 godz.
Jak przechowywać suszone grzyby
Gotowe jesienne skarby przechowujemy w szczelnie zamkniętych szklanych słojach, naczyniach ceramicznych lub puszkach.
Zobacz także: Jak mrozić grzyby leśne, Jak marynować grzyby, Domowa sól grzybowa, Rydze z patelni, Marynowane maślaki