Ekstrakt grzybowy - przyprawa do zup, sosów i innych potraw

Jak zrobić ekstrakt grzybowy? Doskonałą przyprawę do zup, sosów i farszów

Grzyby to prawdziwy skarb, który z upodobaniem wykorzystujemy w kuchni. Dodają aromatu i smaku zupom, gulaszom, sosom, farszom oraz wielu innym potrawom. Możemy je dodawać świeże, suszone albo jako przyprawy — ekstrakt grzybowy lub mączkę. Taki skoncentrowany dodatek idealnie podkreśli smak naszych dań. Oto przepis na pyszny ekstrakt grzybowy.

Co to jest ekstrakt grzybowy i do czego go używamy?

Ekstrakt grzybowy to doskonała przyprawa, którą możemy doprawiać wiele potraw — zupy, dania mięsne, pasztety, sosy, farsze, sałaki i ryby. Wystarczy łyżeczka ekstraktu grzybowego, aby danie zyskało całkiem nowy smak. Ekstrakt jest cenną przyprawą szczególnie dla osób, które źle trawią potrawy z grzybów. 

Gotową przyprawę możemy kupić w sklepach, ale korzystając z bogactwa naszych lasów, możemy także przygotować ją w domu i wykorzystać grzyby, które nie nadają się do suszenia, kiszenia lub marynowania

Sprawdź, jak suszyć grzyby w piekarniku

Z jakich grzybów robimy ekstrakt grzybowy?

Ekstrakt grzybowy możemy zrobić z grzybów świeżych lub suszonych. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać grzyby uszkodzone (pokruszone, nadłamane, obgryzione przez ślimaki) oraz nóżki. Do przygotowania ekstraktu nadają się wszystkie grzyby jadalne, ale najlepsza przyprawa powstaje z grzybów aromatycznych — borowików lub podgrzybków.

Jak zrobić ekstrakt z grzybów?
Fot. Canva.com

Jak zrobić ekstrakt grzybowy w domu?

Przygotowani ekstraktu wymaga jedynie odrobiny cierpliwości oraz odpowiedniego rondla o dość grubym dnie, w którym będziemy gotować grzyby.

Ekstrakt grzybowy ze świeżych grzybów — wykonanie krok po kroku

  1. Grzyby drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa i dusimy w małej ilości lekko osolonej wody (tyle wody, aby przykryła grzyby). 
  2. Wydzielający się sok zlewamy co pewien czas do innego naczynia, a do rondla dolewamy kolejne porcje osolonej wody. 
  3. Gotujemy i dolewamy wodę tak długo, aż grzyby przestaną wydzielać sok. 
  4. Wyjmujemy grzyby z rondla, wyciskamy z nich resztę soku, po czym przecedzamy przez czystą gazę lub bardzo gęste sitko. 
  5. Następnie wszystko wlewamy do czystego, szerokiego rondla i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji syropu (sok nie chce spływać z łyżki, pozostaje na niej cienka warstwa ekstraktu). 
  6. Gorący ekstrakt przelewamy do wyparzonych butelek (możliwie jak najmniejszych) i natychmiast szczelnie zamykamy. Szybko studzimy. 

Jak zrobić ekstrakt z suszonych grzybów?

W przypadku grzybów suszonych postępujemy bardzo podobnie jak ze świeżymi. Do zrobienia ekstraktu najlepsze będą ciemne grzyby, które gorzej wyglądają w daniach. Przed gotowaniem ich w osolonej wodzie grzyby mielimy w maszynce do mięsa lub rozkruszamy w moździerzu. Następnie podstępujemy według przepisu na ekstrakt ze świeżych grzybów

Jak przechowywać domowy ekstrakt z grzybów?

Ekstrakt trzeba przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, ale dla pewności butelki napełnione ekstraktem pasteryzujemy 30-40 minut w temperaturze 100°C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *