Nadzienie z grzybów, czyli farsz grzybowy idealnie sprawdzi się w pasztecikach, krokietach, naleśnikach, kulebiakach, ale przede wszystkim w tradycyjnych daniach wigilijnych – uszkach z grzybami i pierogach. Sprawdź, jak zrobić farsz grzybowy!
Jak zrobić farsz grzybowy?
Farsz grzybowy możemy przygotować z grzybów świeżych (np. pieczarek lub grzybów leśnych) oraz z grzybów suszonych.
Farsz ze świeżych grzybów – jak zrobić?
Do nadzienia ze świeżych grzybów wykorzystujemy przede wszystkim pieczarki lub kurki. Możemy użyć także grzyby leśne gorszego gatunku. Świeże grzyby myjemy, cieniutko kroimy lub szatkujemy. Następnie doprawiamy je pieprzem i solą. Tak przygotowane grzyby wrzucamy na zeszkloną cebulę (najlepiej na maśle) i wszystko dusimy ok. 15 minut. W wersji fit możemy już nadziewać nasze naleśniki, paszteciki lub np. mięso. Farsz możemy także zagęścić odrobina mąki i zalać paroma łyżkami śmietany, a następnie doprawić surowym żółtkiem. Taki farsz ze świeżych grzybów możemy doprawić także startym żółtym serem, serem feta a także duszonymi lub grillowanymi warzywami.
Jak wykorzystać grzyby w kuchni
Jak zrobić farsz grzybowy z suszonych grzybów do uszek i pierogów?
Farsz z suszonych grzybów to tradycyjne nadzienie do wigilijnych uszek i pierogów. Do przygotowania farszu grzybowego potrzebujemy ok. 8 do 10 dag suszonych grzybów, jedną cebulę, 2 łyżki masła, łyżkę domowej bułki tartej (lub kaszy manny) oraz sól i pieprz do smaku. Suszone grzyby, najlepiej prawdziwki, płuczemy z piasku i zalewamy zimną. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej całą noc. Namoczone grzyby gotujemy ok. 40 minut w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzamy, a wywar zostawiamy do wigilijnego barszczu lub kapusty z grzybami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Odsączone grzyby drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa – w tym przypadku blender nie jest wskazany. Podsmażone grzyby z cebulką łączymy z bułką tartą i doprawiamy do smaku.
Zimnym farszem nadziewamy wigilijne uszka, pierogi, paszteciki, krokiety lub kulebiaki.