Wigilijny barszcz z uszkami z farszem grzybowym

Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami do barszczu?

Barszcz z uszkami obowiązkowo musi znaleźć się na wigilijnym stole. Barszcz to zupa, którą jadamy nie tylko na Wigilię, ale to uszka z grzybami nadają jej tego niepowtarzalnego smaku i charakteru. Radzimy, jak zrobić wigilijne uszka z grzybami do barszczu, które zachwycą gości i domowników. 

Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami

Wigilijne uszka z grzybami przygotowujemy podobnie jak pierogi z grzybami. Przygotowanie zaczynamy od grzybowego nadzienia. Do farszu grzybowego potrzebujemy suszone grzyby.

Suszenie grzybów – w piekarniku, na słońcu, w suszarce

Suszone grzyby płuczemy, moczymy, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. Ugotowane grzyby drobno siekamy i z dodatkiem cebulki podsmażamy na maśle. Na końcu do wystudzonego farszu dodajemy bułkę tartą i ewentualnie jajko.  

Gdy mamy gotowy farsz, możemy przygotować ciasto na uszka. Robimy je podobnie jak ciasto na pierogi. Zagniatamy sprężyste ciasto z mąki pszennej oraz gorącej wody (na 250 g mąki wlewamy ok. 120 ml gorącej wody) i szczypty soli.    

Ciasto cienko rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Następnie kroimy je na kwadraciki o wymiarach ok. 4 x 4 cm lub nieco mniejsze. Im mniejsze uszka, tym smaczniejsze. Na każdy kwadracik nakładamy łyżeczką farszu. Kwadraciki składamy po przekątnej, zlepiamy brzegi, a następnie zlepiamy razem dwa przeciwległe rogi. 

Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 – 5 minut. Wyjemy je, gdy wypłyną na wierzch.

Ugotowane uszka wrzucamy do roztopionego masła, żeby się nie skejały.

Barszcz z uszkami – symbol polskiej Wigilii

Wiele osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez czerwonego barszczu z dodatkiem uszek z grzybami. Zimne uszka układamy na talerzach, a następnie zalewamy je gorącym, ale nie wrzącym barszczem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *