Kawior to synonim luksusu. Uważany jest za jeden z najwykwintniejszych przysmaków na świecie. Kiedyś uchodził w Polsce za towar deficytowy, dziś można kupić go bez problemu, jednak w zależności od rodzaju ma swoją ceną. Chcesz posmakować kawioru? Poradzimy, jak kupować, przechowywać i jeść kawior.
Spis treści
Co to jest kawior
Kawior to po prostu osolona ikra ryb. Najbardziej szlachetny kawior czarny pochodzi z ryb jesiotrowatych, kawior czerwony z ryb łososiowatych, a kawior złocisty z dorszowatych. Najbardziej poszukiwany jest kawior czarny gruboziarnisty.
Wartością odżywczą kawior przewyższa wszystkie inne produkty rybne. 100 g kawioru to 264 kcal (kalorii). Zawiera łatwo przyswajalne białko, dużo aminokwasów i lecytyny, liczne nienasycone kwasy tłuszczowe, ponadto znaczne ilości witamin z grupy B.
Jak kupować kawior
Kawior jest produktem bardzo delikatnym i nietrwałym, i bardzo łatwo się psuje. Dlatego przy zakupie kawioru należy zawsze sprawdzać, czy wieczko puszki nie jest wybrzuszone i czy pokrywka słoika jest szczelnie dokręcona. Powierzchnia oryginalnej puszki lub słoika nie może być brudna ani pokryta warstwą tłuszczu. Jeżeli opakowanie wzbudza nasze wątpliwości, nie kupujmy takiego kawioru!
Jak poznać, czy kawior jest świeży?
Po otwarciu puszki lub słoiczka kawior musi być suchy i lśniący. Odrobina oleju na wewnętrznej stronie wieczka nie szkodzi. Jeśli kawior jest kwaśny, to znaczy, że był źle przechowywany i może być szkodliwy. Występowanie na powierzchni kawioru białych grzybków świadczy o tym, że jest on zepsuty i absolutnie nie nadaje się do jedzenia!
Jak podawać kawior?
Kawior jest najczęściej wykwintną przystawką przed daniem głównym. Tradycyjne, czarny kawior podajemy zawsze na tłuczonym lodzie w oryginalnym opakowaniu, a więc w puszce lub w słoiku. Do tego podajemy łyżeczkę z rogu (sic!). Kawior możemy podawać także w szklanej miseczce umieszczonej w naczyniu z lodem.
Do kawioru podajemy cienko pokrojone jasne pieczywo i masło oraz cytrynę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki, którą każdy wedle własnego gustu może skrapiać przygotowaną kanapkę. Możemy też podać malutkie tartinki z kawiorem lub uszlachetnić nim jajka na twardo podane z majonezem. Kawior jest również luksusowym dodatkiem do blinów.
Do kawioru pije się zimną wódkę czystą, wytrawny szampan lub schłodzone białe wino, też wytrawne.
Sprawdź: Jak ugotować homara?
Czy można przechowywać kawior?
Kawior wymaga specjalnego traktowania! Jeżeli nie jest hermetycznie zamknięty w puszce lub słoiku, musi być przechowywany w temperaturze około zera i możliwie szybko zjedzony. Jeżeli resztka kawioru pozostała nam w puszce, można włożyć do niego kawałek chleba bez skórki, a brzeg puszki po smarować masłem lub innym tłuszczem i szczelnie zamknąć. Przechowywać w temperaturze od 0 do 2°C.
Najlepiej kawior z otwartej puszki zjeść jak najszybciej, najpóźniej w 3 dni.