Kwas chlebowy to niezwykle zdrowy naturalny napój, którego korzenie sięgają co najmniej średniowiecza… Co warto wiedzieć o kwasie chlebowym? Czy jest zdrowy i czy warto pić ten orzeźwiający napój? Sprawdź!
Spis treści
Co to jest kwas chlebowy?
Kwas chlebowy, potocznie nazywany “kwasem,” to napój klasyfikowany jako bezalkoholowy, chociaż zawiera niewielką ilość alkoholu, wytwarzany przez fermentację chleba. Kwas chlebowy nie jest ani zakwasem, ani piwem, ani podpiwkiem.
Jak powstaje kwas?
Proces produkcji kwasu chlebowego polega na alkoholowej fermentacji wody z chlebem razowym i drożdży z dodatkiem cukru (lub owoców bogatych w cukry). Powoduje to przekształcenie cukrów zawartych w chlebie i owocach w różne związki, w tym alkohol i kwas mlekowy. Efektem jest lekko kwaśny i orzeźwiający napój. Kwas możemy bez problemu przygotować w domu. Najważniejszy jest dobry chleb, na zakwasie. Do przygotowania kwasu możemy wykorzystać czerstwe pieczywo lub skorki, dzięki czemu zapobiegniemy marnowaniu żywności.
Jak smakuje kwas chlebowy?
Kwas to napój musujący przypominający ciemne piwo lub colę. Jego smak jest charakterystyczny, przypominając lekko kwaśny smak pieczonego chleba, przeplatający się z delikatną goryczką i lekką słodyczą. Ma głęboką złocistą barwę. Kwas bardzo dobrze orzeźwia i gasi pragnienie.
Skąd pochodzi kwas chlebowy?
Kwas chlebowy jest popularny w wielu krajach, zwłaszcza w Europie Wschodniej — na Ukrainie, Białorusi i w zachodniej części Rosji. W innych krajach środkowoeuropejskich, przede wszystkim na Litwie, Łotwie i w Estonii, znane są podobne napoje oparte na procesie fermentacji chleba.
Pierwsza wzmianka o kwasie chlebowym pochodzi z Rusi Kijowskiej i sięga ze średniowiecza. Według zapisków książę kijowski Włodzimierz z okazji swojego chrztu nakazał rozdawać mieszkańcom Kijowa m.in. kwas chlebowy. W Polsce w XX-leciu międzywojennym kwas był popularnym napojem, produkowanym nawet w stolicy – butelkowany kwas produkował warszawski browar pod marką Haberbusch i Schiele oraz wytwórnia Karpińskiego (Kwas Karpińskiego).
Gdzie kupić kwas chlebowy?
Na Wschodzie (Ukraina, Rosja) kwas sprzedawany z beczek — taki napój ma trwałość 2 – 3 dni i najlepiej przechowywać go w szklanych naczyniach (np. butelkach). Browary produkują butelkowany kwas, który można pić do kilku miesięcy od wytworzenia, dlatego obecnie kwas polski lub ukraiński jest bezproblemowo dostępny w sklepach. W restauracjach, czasami podawany jest kwas “domowej roboty”, produkowany na miejscu – warto spróbować takiego napoju!
Czy kwas chlebowy jest zdrowy?
“Kwas” jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, selen i cynk. Jako produkt powstający na drodze fermentacji, kwas chlebowy to źródło naturalnych probiotyków. Dzięki temu korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową i wzmacnia naszą odporność oraz cały organizm. Jednak z uwagi na możliwą niewielką zawartość alkoholu, nie powinny sięgać po niego kobiety w ciąży.
Kwas chlebowy ma także dobroczynne działanie w procesie odchudzania. Można spożywać go na czczo, dzięki czemu możemy przyspieszyć spalenie tłuszczu.