Pestki z dyni często goszczą na naszych talerzach, przede wszystkim jako dodatek do kremowych zup, sałatek, muesli, chleba oraz jako pyszna i zdrowa przekąska. Pestki z dyni najczęściej kupujemy w sklepie, ale jesienią możemy przygotować je we własnej kuchni. Poradzimy, jak suszyć pestki dyni w domu.
Spis treści
Pestki z dyni – źródło witamin i minerałów
Pestki dyni to zdrowa przekąska, która jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawierają magnez, żelazo, fosfor, potas oraz cynk. Dostarczają nam także witamin – witaminy E, C, D i K oraz witamin z grupy B. Pestki są także bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na organizm.
Sprawdź: Jak upiec dynię w piekarniku
Jak przygotować pestki z dyni do suszenia lub prażenia
Pestki dyni najczęściej kupujemy w sklepie, jednak możemy przygotować je samodzielnie, wystarczy wykorzystać resztki po pieczeniu dyni lub gotowaniu zupy dyniowej.
#zerowaste Nie wyrzucamy miąższu dyni, tylko wyciągamy z niego pestki!
Suszenie pestek dyni
Jak zrobić suszone pestki dyni w domu? Oto przepis krok po kroku. Pestki dyni możemy suszyć w piekarniku lub bardziej ekologicznie – na słońcu albo przy grzejniku. Ważne, aby były dokładnie oczyszczone z resztek miąższu. Pestki po wyjęciu z dyni dokładnie czyścimy i krótko płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Suszenie pestek w piekarniku. Przepis krok po kroku
- Oczyszczone i osuszone pestki dyni rozkładamy jedną warstwą na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 60-70 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
- Wstawiamy blachę z pestkami do piekarnika i suszymy ok. 1 do 1,5 godz. Co kilkanaście minut uchylamy drzwiczki, aby pozbyć się wilgoci.
- W trakcie suszenia pestki przewracamy, aby równomiernie się wysuszyły i nie przykleiły do papieru.
- Gotowe pestki przechowujemy w papierowej torebce lub w puszce.
Po wysuszeniu na pestkach z dyni powstaje sucha przeźroczysta łuska. Przed jedzeniem możemy się jej pozbyć, ocierając pestki w lnianej ściereczce.

Jak prażyć pestki z dyni
Pestki dyni możemy także prażyć. Podobnie jak w przypadku suszenia, musimy dokładnie oczyścić je z miąższu. Przed prażeniem pestki namaczamy w wodzie ok. 12 godzin. Następnie nacieramy je niewielką ilością oleju rzepakowego. Tak przygotowane pestki rozkładamy cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Prażymy je ok. 20 minut. Jeszcze ciepłe posypujemy odrobiną soli morskiej. Pyszna przekąska jest gotowa do podania! Pestki możemy także przechowywać w szczelnym, szklanym słoju.