Naturalna żywność, pełna wartościowych składników powinna być podstawowym składnikiem naszej diety. Czasami określana jest jako superfoods. Jakie produkty określamy mianem superjedzenia i gdzie je kupować? Sprawdź, co to jest superżywność i czy warto włączyć ją do diety!
Spis treści
Co to znaczy superfoods?
Superfood, czyli superżywność, to dość nowy termin oznaczający nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego, która oferuje maksymalne korzyści odżywcze przy minimalnej ilości kalorii. Produkty określane jako superfoods są pełne witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, aminokwasów, flawonoidów oraz innych związków, korzystnie wpływających na nasz organizm. Obecnie żadne standardowe kryteria nie klasyfikują żadnej żywności jako superżywność, jednak większość superfoods jest pochodzenia roślinnego.
Dlaczego warto sięgać po superfoods?
Superfoods to żywność, która dostarcz bardzo dużo składników odżywczych, a jednocześnie zawiera bardzo mało kalorii. Zawiera także dużą ilość minerałów, witamin i przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
Przeciwutleniacze to naturalne cząsteczki, które występują w niektórych produktach spożywczych. Pomagają neutralizować wolne rodniki w naszym ciele. Cząsteczki przeciwutleniaczy zmniejszają lub odwracają działanie wolnych rodników, które mogą siać spustoszenie w organizmie, w tym prowadzić do powstawania nowotworów oraz innych schorzeń takich jak choroby serca, artretyzm, choroby układu oddechowego, zaburzenia odporności, a nawet choroba Parkinsona.
Regularne spożywanie owoców i warzyw korzystnie wpływa na ogólny stan naszego zdrowia. Zawarte w nich składniki odżywcze pomagają zachować zdrową cerę, paznokcie i włosy oraz zwiększają poziom energii. Mogą również pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi.
Czy superfoods to nowe lekarstwo na wszystko?
Trzeba jednak pamiętać, że superżywność nie jest lekarstwem i nie zastąpi zbilansowanej diety! Te produkty powinniśmy włączyć do codziennego zdrowego i urozmaiconego menu jako kolejny składnik.
Najpopularniejsze superfoods
Superfoods są łatwo dostępne i najlepiej korzystać z nich na bieżąco. Oczywiście istnieje wiele drogich produktów pochodzących z innych kontynentów. Jednak polskie zielone warzywa liściaste lub jagody, dostępne na lokalnym targu albo w sklepie spożywczym, zapewnią wiele takich samych korzyści zdrowotnych jak superżywność premium. Oto lista najpopularniejszych produktów, określanych jako superfoods:
Borówki, jagody i owoce jagodowe
Owoce jagodowe zawierają dużo flawonoidów, które mogą obniżać ryzyko zawału serca. Najpopularniejsze owoce jagodowe określane jako superżywność to jagody acai, jagody goji i borówki, ale także maliny i żurawina.
- Jagody acai: to małe, ciemnofioletowe jagody uprawiane w Ameryce Południowej. Zawierają 19 aminokwasów i wiele przeciwutleniaczy.
- Borówki i jagody: borówki amerykańskie, borówki czarne jagody, jagody kamczackie — są bogate w błonnik, mangan i witaminę K.
- Żurawina jest bogata we flawonoidy, które pomagają zmniejszyć ryzyko infekcji dróg moczowych.
- Jagody goji: to małe czerwone jagody pochodzące z Azji, które są bogate w witaminę C i E, a także wiele różnych rodzajów flawonoidów. Są często stosowane w medycynie wschodniej do leczenia cukrzycy i wysokiego ciśnienia krwi oraz do utrzymania zdrowia oczu, wątroby i nerek.
Herbata
Herbata zawiera mało kalorii, pomaga w nawodnieniu i jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Katechiny, które silne przeciwutleniacze występujące przede wszystkim w zielonej herbacie, mają korzystne właściwości przeciwzapalne i przeciwrakotwórcze. Przeprowadzono badania, z których wynika, że zarówno zielona, jak i biała herbata obniżają poziom stresu. Zielona herbata ma także właściwości przeciwzapalne.
Zielone warzywa liściaste
Zielone warzywa liściaste zawierają mnóstwo karotenoidów, żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Do superfoods najczęściej zaliczamy jarmuż, szpinak, boćwinę, buraki i kapustę. Te produkty są także bogate w witaminy A, C, E i K oraz wiele witamin z grupy B. Przykładowo filiżanka jarmużu dostarcza 550 mikrogramów witaminy K, co odpowiada ponad 680 procentom dziennego zapotrzebowania człowieka. Jarmuż i inne zielone warzywa liściaste są bogate w błonnik i wodę, które pomagają zapobiegać zaparciom i promują regularność i zdrowy przewód pokarmowy.
Łosoś
Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w łososiu i innych tłustych rybach, takich jak pstrąg i śledź, może zmniejszyć chorób serca przez obniżenie poziomu cholesterolu i spowalnianie wzrost blaszki miażdżycowej. Odpowiednia proporcja kwasów omega-3 i omega-6 korzystanie wpływa także na nasz wzrok.
Kakao i gorzka czekolada
Ciemna czekolada jest bogata we flawonoidy. Są to silne antyoksydanty, które pomagają zapobiegać chorobie wieńcowej i niektórym rodzajom raka oraz wzmacniają układ odpornościowy.
Inne popularne superfoods to m.in.:
- nasiona chia
- imbir
- kurkuma
- komosa ryżowa
- maca
- algi
- zielony jęczmień
- amarantus
Polska superżywność
Polskie superfoods dostępne są przez cały rok. Najlepiej kupować produkty sezonowe, które pochodzą od lokalnych producentów. Wówczas nie są one długo transportowane ani magazynowane. Nawet skromne jabłko lub marchewka może przynieść nam wiele korzyści — wszystkie owoce i warzywa to w zasadzie superfoods. Oto lista najpopularniejszych polskich produktów, które określane są jako superżywność, czyli superfoods:
- czosnek
- siemię lniane
- kiszone warzywa
- sok z buraka
- zielone warzywa liściaste
- jagody i borówki
- orzechy włoskie
- kasza jaglana
- aronia
- czarny bez
- owies
- pokrzywa
- natka pietruszki
- pestki dyni
- miód
Superżywność jest pyszna i zdrowa, dlatego już dzisiaj warto włączyć ją do codziennej diety. Więcej porad dotyczących zdrowego jedzenia znajdziesz na dietetykaplus.pl.