Lukier gotowany - przygotowanie syropu cukrowego na lukier

Jak zrobić lukier gotowany? Lukier z cukru i wody krok po kroku

Lukrowanie ciast i ciasteczek lukrem gotowanym to tradycyjny sposób dekoracji pączków, strucli, ciasta drożdżowego i pierniczków. Przygotowanie tej słodkiej dekoracji jest dość pracochłonne i wymaga pewnej wprawy, jednak efekt rekompensuje wysiłek włożony w przygotowanie lukru gotowanego. Poradzimy, jak przygotować tradycyjny lukier gotowany — z wody i cukru!

Co to jest lukier gotowany?

Lukier gotowany powstaje na bazie wody i cukru, które gotujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu 2. stopnia, czyli tak zwanego syropu “do nitki”.  Syrop “do nitki” jest gotowy, gdy kropla syropu spuszczona z łyżki opada pozostawiając za sobą strużkę w postaci “nitki”. Po ugotowaniu syropu z dodatkiem octu musimy go utrzeć, aby uzyskać lukier. Lukier możemy wykorzystać także bez ucierania.

Jak zrobić lukier gotowany?

Lukier gotowany jest dość pracochłonny w przygotowaniu, jednak ma wiele zastosowań w cukiernictwie. 

Gotowanie syropu do nitki na lukier gotowany
Gotowanie syropu do nitki na lukier gotowany / Fot. Canva.com

Składniki na lukier gotowany 

  • 300 g białego cukru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka octu spirytusowego (10%)

Przygotowanie lukru krok po kroku

  1. Cukier zalewamy gorącą wodą i gotujemy na silnym ogniu pod przykryciem, często mieszając, dopóki się nie rozpuści. 
  2. Dodajemy ocet. 
  3. Gotujemy syrop 2. stopnia, czyli do nitki. Boki rondla obmywamy pędzelkiem zanurzonym w wodzie, aby cukier nie krystalizował. 
  4. Gotowy syrop “do nitki” zdejmujemy z palnika, a powierzchnię syropu skrapiamy wodą. 
  5. Naczynie z syropem nakrywamy i wstawiamy do zimnej wody, aby syrop schłodził się do ok. 60°C (powinien być ciepły). 
  6. Teraz syrop ucieramy drewnianą łyżką, aż zacznie bieleć i gęstnieć. Gdyby gęstniał za szybko, wlewamy 1-2 łyżki gorącej wody lub dodajemy sok z cytryny.  W czasie ucierania lukier gęstniejący na brzegach naczynia zsuwamy nożem, ucierając bez przerwy. 
  7. Utarty lukier przyprawiamy do smaku rumem lub sokiem z cytryny, kawą, kakao lub karmelem. 

Sprawdź, jak zrobić lukier z białek, czyli lukier królewski

Co lukrujemy lukrem gotowanym?

Lukrem gotowanym (nieucieranym) lukrujemy drobne pierniczki. Po upieczeniu i ostudzeniu wkładamy je do obszernej miski, polewamy ciepłym lukrem i ostrożnie mieszamy rękami, następnie mokre układamy w jednej warstwie na blasze i wstawiamy do letniego piekarnika albo ustawiamy w ciepłym pomieszczeniu na 24 godziny, aby obeschły. 

Tym samym lukrem (rozrzedzonym rumem lub wodą) lukrujemy świeżo usmażone pączki.  Nabijamy każdy pączek na widelec lub cienki patyczek i zanurzamy go w lukrze. Pączki osączamy, układamy na specjalnej siatce lub blasze i obsuszamy. 

Rozrzedzonym lukrem gotowanym lukrujemy także strucle z makiem, z marmoladą, placki drożdżowe, placki kruche przekładane różnymi masami, jak też pierniki lub krajanki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *