Rzeżucha na Wielkanoc: Jak i kiedy posiać rzeżuchę, aby wyrosła na święta

Jeśli lubisz rzeżuchę i chcesz mieć zieloną dekorację na Wielkanoc możesz wyhodować sobie tę pyszną roślinkę w domu. Ta pyszna zielenina jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych. Jest zdrowa, smaczna i pięknie wygląda na świątecznym stole. Poradzimy, jak posiać rzeżuchę w domu.

Rzeżucha – symbol Wielkanocy

WAŻNE! Jeśli chcesz aby rzeżucha przystroiła wielkanocny stół musisz ją wysiać najpóźniej 5-6 dni przed świętami!

Jak posiać rzeżuchę na Wielkanoc

To naprawdę proste. Będzie nam potrzebne: opakowanie rzeżuchy, wata lub lignina, woda, naczynie.
Krok 1 – watę lub ligninę wkładamy do naczynia (np. talerza, miseczki, niezbyt wysokiej doniczki); wyrównujemy powierzchnię, ale jej zanadto nie ugniatamy.

Krok 2 – watę/ligninę zwilżamy wodą, a następnie równomiernie rozsypujemy nasiona rzeżuchy. Ponownie spryskujemy wodą.

Krok 3 – tak posianą rzeżuchę najlepiej postawić w ciepłym i dobrze nasłonecznionym miejscu. Musimy ją codziennie podlewać wodą. Pierwsze nasiona powinny wykiełkować po ok. 2 dniach.

Jak posiać rzeżuchę na Wielkanoc

Zobacz także: Jajka gotowane w łupinach cebuli, czyli jak zrobić eko pisanki, Jak zrobić domową kiełbasę, Jak zakisić żurek. Tradycyjna receptura na zakwas do żuru, Majonez bazyliowy – idealny na Wielkanoc

Rzeżucha nieodłącznie kojarzy się z wiosną i świętami wielkanocnymi. Rzeżucha – znana również jako pieprzyca, pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności. Uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. Zwyczaj jej wysiewania na Wielkanoc doszedł do Polski za czasów Władysława Jagiełły.

Rzeżucha nie tylko pięknie wygląda! Wyróżnia ją wyrazisty, odrobinę pikantny smak. Świetnie spisuje się jako dodatek do sałatek, zup czy kanapek. A jej spożywanie to samo zdrowie! Rzeżucha jest bowiem bogata w witaminy A, B1, B2, C, E, K, PP, kwas foliowy, żelazo, wapń, sole mineralne, magnez, chrom, fosfor, jod i siarkę.

Napisz, co o tym myślisz?