Jaki chrzan jest najlepszy na Wielkanoc? Oczywiście świeżo starty korzeń chrzanu, który możemy przyprawić i podać z różnymi dodatkami, a przy okazji tarcia uronić kilak łez. Poradzimy, jak utrzeć chrzan na Wielkanoc i przygotować ten tradycyjny dodatek.
Spis treści
Chrzan nasz pospolity
Chrzan to jeden z symboli polskiej Wielkanocy – obecny w święconce i na świątecznym stole. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu rósł prawie w każdym przydomowym ogrodzie i chętnie korzystano zarówno z korzenia chrzanu jak i liści. Korzeń był wykorzystywany jako pikantny dodatek do potraw i kiszenia twardych ogórków, a liście służyły np. do pieczenia chleba. Dziś najczęściej kupujemy gotowy chrzan w słoiczkach, ale nie musi tak być. Świeże korzenie chrzanu możemy oczywiście ukopać u zaprzyjaźnionego gospodarza, ale także bez problemu kupić na targowisku, a nawet w osiedlowym warzywniaku.
Jaki chrzan wybieramy do tarcia?
Wybieramy korzenie zdrowe, gładkie i jędrne, najlepiej o średnicy co najmniej 2,5 cm. Jeśli są przywiędłe, na godzinę wkładamy je do miski z zimną wodą. Jeżeli korzenie nadal nie odzyskały jędrności do plastikowej torebki lub pojemnika wkładamy wilgotny papierowy ręcznik i na nim układamy chrzan. Torebkę umieszczamy w lodówce na ok. godzinę.
Sprawdź, kiedy posiać owies na Wielkanoc?
Jak trzeć chrzan i nie płakać?
Tak przygotowane korzenie chrzanu obieramy ze skórki i trzemy ręcznie na tarce do warzyw, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub używamy malaksera. Chrzan do podania jako dodatek powinien być starty bardzo drobno.
Niestety tarcie chrzanu, podobnie jak krojenie cebuli łączy się z płaczem. Niestety chrzan, podobnie jak cebula podczas tarcia wydziela substancję lotną o nazwie izotiocyjanian allilu. Ten organiczny związek chemiczny działa drażniąco na oczy, powodując łzawienie.
Jak utrzeć chrzan bez łez?
Aby uniknąć łez, najlepiej trzeć chrzan, który jest wcześniej schłodzony i leży w misce z zimną wodą. Można to robić przy w otwartym oknie. Jeżeli do tarcia używamy maszynki do mięsa, na wylot możemy nałożyć plastikową torebkę. Podobno nasze babcie trały chrzan przy zapalonej świecy lub palniku gazowym – ciepłe powietrze unosiło drażniące substancje wyżej.
Jak przygotować domowy chrzan na Wielkanoc?
Do przygotowania świątecznego tartego chrzanu potrzebujemy jedynie korzenia chrzanu, trochę naturalnego kwasu (octu lub soku cytrynowego) ewentualnie cukier i sól. Starty chrzan doprawiamy sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym lub na dłuższe przechowanie octem, a także solą i cukrem. Tak przygotowany chrzan umieszczamy w słoiczku i przechowujemy w lodówce.
Chrzan nie tylko na Wielkanoc
Do czego podajemy chrzan? Chrzan dodajemy do różnych zimnych i gorących sosów lub podajemy od razu na stół jako dodatek do wędlin i gorących dań.
Sprawdź, jak pokroić pora