Jak suszyć warzywa

Suszone warzywa mogą być świetną alternatywą dla mrożonek, szczególnie przy przygotowaniu zup lub wywarów. Są łatwe w przechowywaniu, zajmują mało miejsca, a ich smak jest niezwykle intensywny. Suszenie warzyw jest naprawdę proste, oto sposób jak suszyć warzywa na zimę!

Jak suszyć warzywa na zimę
Jak suszyć warzywa na zimę

Suszone warzywa na zimę – włoszczyzna

Do suszenie najlepiej nadają się: marchewka, pietruszka, seler korzeniowy (korzeń oraz liście), a także pory. Każdy gatunek warzyw należy suszyć oddzielnie, a mieszać można je po wysuszeniu.

Zdrowe warzywa, najlepiej z upraw ekologicznych lub własnego ogródka, myjemy, suszymy i kroimy w paski lub plasterki. Poszczególne warzywa układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do ok. 50 st. C. W czasie suszenie należy co jakiś czas odwracać plasterki i przesypywać warzywa.

Gdy będą już tak wysuszone, że będzie można je łamać, należy je wystudzić, wymieszać razem i wsypać do słoja ze szczelną zakrętką. Warzywa najlepiej przechowywać w suchych i ciemnych miejscach.

Tak przygotowane warzywa może użyć do zrobienia domowej jarzynki (Vegety).

Sprawdź także sposób na suszenie grzybów!

Napisz, co o tym myślisz?