Cytryny to owoce idealne – przede wszystkim są bardzo zdrowe, a dodatkowo świetnie sprawdzają się w deserach, sałatkach, sosach, napojach i drinkach oraz daniach mięsnych i rybnych. Zastosowanie mają także jako środek czyszczący (sic!). Cytryny to powszechnie dostępny wzmacniacz smaku, jednak niewłaściwie przechowywane stają się twarde lub pleśnieją! Mamy sposób na te problemy! Sprawdź, jak przechowywać cytryny, aby zachowały świeżość na dłużej.
Spis treści
Jak przechowywać cytryny?
Cytryny najczęściej trzymamy w szklanych kloszach lub koszykach na stole lub kuchennym blacie – świetnie wyglądają i stanowią dodatkowy element dekoracyjny. Jednak okazuje się, że jest to najgorszy sposób przechowywania tych owoców w domu! Magazyn “Cook’s Illustrated” przetestował kilka sposobów przechowywania cytryn i okazało się, że trzymanie cytryn na wolnym powietrzu w temperaturze pokojowej nie zabezpiecza ich przed wysychaniem! Wystarczy zaledwie tydzień, aby owoce stały się twarde.
Sprawdź, jak przechowywać rzodkiewkę
Przechowywanie cytryn – plastikowy woreczek i lodówka
Aby cytryny zachowały świeżość nawet przez miesiąc, najlepiej przechowywać je w lodowce, zapakowane w szczelnie zamknięty plastikowy woreczek. Cytryny przechowywane luzem w lodówce nie radzą sobie aż tak dobrze, ale nadal są lepsze niż te trzymane na kuchennym blacie. Nagromadzona w lodówce wilgoć może powodować szybsze pleśnienie cytryn.
Jak przechowywać pokrojoną cytrynę?
Czasem zdarza się, że zostanie nam kilka plasterków pokrojonej cytryny. Takie owoce też można przechowywać. Plasterki cytryny najlepiej włożyć do szczelnego pojemnika – szklanego lub plastikowego i umieścić go w lodówce.