Rydze w koszyku razem z prawdziwkami

Rydze: gdzie rosną, jak rozpoznać rydze, jak przyrządzać

Rydze to rudy skarb, który jesienią pojawią się w polskich lasach. Te wyjątkowo smaczne grzyby łatwo rozpoznać, a po zebraniu przygotować z nich pyszne dania i przetwory. Sprawdź, gdzie rosną rydze, jak rozpoznać rydze, jak przyrządzać!

Rudy, rudy rydz, czyli mleczaj rydz

Mleczaje to rodzaj grzybów, które należą do rodziny gołąbkowatych, najsmaczniejszym z nich jest właśnie nasz mleczaj rydz. Jadalne są także mleczaj biel i mleczaj smaczny. Rydze, to po borowikach chyba najbardziej poszukiwane grzyby w polskich lasach. Niektórzy uważają, że smażony lub ukiszony rydz jest nawet smaczniejszy od prawdziwka. Zbierając grzyby zawsze musimy uważać, bo rydza (mleczaja rydza) możemy pomylić z trującym mleczajem wełnianką.

Sprawdź, jak suszyć grzyby

Młode rydze w leśnym poszyciu
Młode rydze w leśnym poszyciu

Jak rozpoznać rydze

Wszystkie mleczaje mają kapelusze w środku wklęsłe, spód ich pokrywają blaszki, a w miejscach uszkodzeń wydzielają charakterystyczne mleczko.

Młody mleczaj rydz jest płasko-wypukły, ale im starszy, tym bardziej w środku wklęsły. Barwa kapelusza zmienia się od pomarańczowej do ceglastoczerwonej, często z odcieniem zielonkawym. Widoczne są na nim jaśniejsze kręgi. Blaszki od spodu kapelusza są delikatne i łamliwe. Są czerwonopomarańczowe, ale po naciśnięciu zielenieją. Miąższ grzyba jest białawy, ale w miejscach uszkodzeń wydziela się pomarańczowe mleczko

Jak wygląda rydz trujący?

Trujące mleczaje, które rosną w Polsce to przede wszystkim mleczaj wełnianka. Lekko trujące są także mleczaj płowy, mleczaj bladawy, mleczaj dołkowany i mleczaj paskudnik. Mleczaj wełnianka jest uważany w większej części Europy za grzyb niejadalny, o lekkich właściwościach trujących. Może on powodować słabe zatrucia, które objawiają się wymiotami, biegunką i nudnościami. Jak wygląda trujący rydz, czyli mleczaj wełnianka? Jest bardzo podobny do jadalnego, jest jednak pokryty drobnymi włoskami i ma piekący smak, a kapelusz jest bardziej brązowy niż pomarańczowy.

Sprawdź, kiedy rosną grzyby

Gdzie i kiedy rosną rydze? 

Rydze pojawiają się latem i jesienią, w miejscach wilgotnawych, na polankach pod świerkami, rzadziej w lasach sosnowych. Najczęściej sezon na rydze zaczyna się na przełomie sierpnia i września, ale grzyby możemy zbierać nawet w listopadzie – w zależności od pogody.

Jak przyrządzić rydze?

Rydze to grzyby, które możemy przyrządzić na wiele sposobów. Świeżo zebrane grzyby możemy po prostu oczyścić i usmażyć na maśle – jest to jedno z najlepszych dań z grzybów. Jest to specjalność kuchni polskiej, podawana w wielu regionach naszego kraju. Potrawa i same rydze mają nawet swoje święto – Dzień Rydza, który jest obchodzony co roku w Wysowej na wschodzie Małopolski. Rydze możemy także kisić (sprawdź, jak kisić grzyby) oraz marynować (sprawdź, jak zrobić grzyby marynowane). Wyjątkowo smaczna jest także jajecznica z rydzami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *