Owoce mango to tropikalne przysmaki, które najlepiej smakują, kiedy są dojrzałe. Uwodzą wyjątkowym aromatem, aksamitnym miąższem i pięknym kolorem. Jeżeli chcemy cieszyć ich smakiem, świeże owoce musimy odpowiedni przechowywać. Poradzimy, jak przechowywać mango we właściwy sposób!
Spis treści
Jak rozpoznać, że mango jest dojrzałe?
Jak poznać, że mango jest dojrzałe? Wystarczy je powąchać! Najsmaczniejsze owoce rozpoznamy po zapachu. Dojrzałe owoce mango mają też skórkę żółtą lub pomarańczowo-czerwoną. Taki owoc można delikatnie ugnieść, ale miąższ i skórka stawiają opór — jak dojrzałe brzoskwinie. Mango, które nie jest jeszcze dojrzałe, ma skórkę zieloną i często brakuje mu soczystości i aromatu. Natomiast owoce przejrzałe zaczynają fermentować i stają się kwaśne.
Jak przechowywać mango, aby zachować jego smak i aromat?
Sposób przechowywania mango zależy od tego, czy mango jest dojrzałe, czy nie.
Przechowywanie niedojrzałego mango
Niedojrzałe mango najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. W temperaturze pokojowej owoce dojrzewają, stając się słodsze i bardziej miękkie w ciągu kilku dni. Aby przyspieszyć proces dojrzewania, warto umieścić mango w papierowej torbie i trzymać je np. na kuchennym blacie. Mango jest dojrzałe, gdy w dotyku przypomina dojrzałą brzoskwinię i pięknie pachnie.
Przechowywanie dojrzałego mango
Czy można przechowywać dojrzałe mango w lodówce? Tak, jest to najlepszy sposób przechowywania tego owocu, jeżeli chcemy zjeść go później. Niska temperatura wewnątrz lodówki spowolni proces dojrzewania mango, co oznacza, że mamy teraz trochę więcej czasu na delektowanie się owocami. Całe, dojrzałe mango pozostanie świeże w lodówce przez około pięć dni.
Sprawdź, jak mrozić mango
Jak przechowywać pokrojone owoce mango?
Obrane i pokrojone owoce mango możemy przechowywać w hermetycznym pojemniku do żywności w lodówce przez około tydzień. Przed spożyciem takich owoców trzeba je powąchać — jeżeli ładnie pachnie, możemy je zjeść. Gdy zapach jest kwaśny, kawałki mango musimy wyrzucić — najlepiej na kompost.