Wszyscy uwielbiamy frytki, szczegolnie kiedy są świeże i chrupiące — wyjęte prosto z frytkownicy lub z piekarnika. Zdarza się jednak, że frytki zostaną nam na drugi dzień i szkoda ich wyrzucać. Jak odgrzać frytki, żeby znowu były chrupiące i pyszne?
Spis treści
Frytki – kultowa przekąska i dodatek obiadowy
Frytki z ziemniaków są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Jemy je jako dodatek do mięsa i ryb lub jako samodzielną przekąskę z dodatkiem sosów i dipów (ketchupu, remulady, majonezu) lub z octem balsamicznym. Są obowiązkowym dodatkiem do burgerów, skrzydełek, stripsów i nuggetsów z kurczaka – szczególnie w sieciowych restauracjach. Często przygotowujemy je także w domu – zarówno z surowych zimniaków jak i z gotowych mrożonek.
Frytki najlepiej smakują, gdy są gorące, wyjęte prosto z frytkownicy lub z piekarnika — mają chrupiącą skórkę i są miękkie wewnątrz. Niestety ich wspaniały smak znika, gdy wystygną… Na szczęście istnieje sposób uratowania zimnych frytek.
Jak odgrzać frytki — ratujemy frytki przed wyrzuceniem
Jak odgrzać frytki, aby znów były pyszne i chrupiące? Wystarczy przestrzegać kilku zasad i szybko przywrócimy frytkom smak.
Odgrzewanie frytek krok po kroku
Aby odgrzać frytki, potrzebujemy jedynie patelnię, odrobinę oleju i papierowy ręcznik.
- Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i podgrzewamy go.
- Na rozgrzany tłuszcze wrzucamy porcję zimnych frytek – powinna to być jedna warstwa tak, aby frytki luźno leżały na dnie patelni.
- Podgrzewamy je, aż znów będą złote i puszyste. W trakcie mieszamy, aby równomiernie się przysmażyły.
- Porcję frytek zdejmujemy z patelni i wysypujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jeżeli mamy więcej frytek do podgrzania, powtarzamy cały proces.
Frytki możemy odgrzać także w piekarniku – zimne ziemniaki wykładamy na blachę nasmarowaną odrobiną tłuszczu i wstawiamy do gorącego piekarnika.
Czy można odgrzać frytki w mikrofalówce?
UWAGA! Nigdy nie odgrzewaj frytek w mikrofalówce! Pod wpływem mikrofal z frytek uwalnia się wilgoć i stają się miękkie i gumowate. Frytki odgrzane w mikrofali są po prostu wstrętne!
