Złota skórka na wypiekach to marzenie wielu początkujących cukierników. Pomimo wielu starań nie zawsze udaje się im uzyskać oczekiwany efekt złotego połysku. Złota skórka szczególnie pięknie prezentuje się na chlebie, wypiekach z ciasta drożdżowego i francuskiego. Poradzimy, co zrobić, aby uzyskać złotą skórkę na wypiekach!
Spis treści
Jajka nadają połysk wypiekom!
Piękny złoty połysk i chrupiąca skórka na wypiekach to zasługa jajek wymieszanych z innym płynem. Do przygotowania jajecznej glazury używamy lekko ubitego jajka oraz niewielkiej ilości mleka lub wody. W przypadku wypieków wytrawnych możemy dodać szczyptę soli lub odrobinę przypraw.
Tak przygotowaną glazurę nanosimy pędzelkiem na surowe ciasto przed wstawieniem go do piekarnika.
PRO TIP
Aby uniknąć powstawania dużych kropli jajka na powierzchni ciasta musimy dobrze odsączać pędzel przed smarowaniem wypieków. Takie krople mogą spowodować przypalenie się glazury przez co ciasto będzie brzydko wyglądało i źle smakowało!

Jak uzyskać złotą skórkę na wypiekach bez jajek?
Jeśli nie możesz lub nie chcesz jeść jajek, również możesz cieszyć się wypiekami ze złotą skórką! Do przygotowania glazury do smarowania ciasta zamiast jajek możemy użyć gotowanego siemienia lnianego lub nasion chia, aquafaby (wody z gotowania ciecierzycy) lub, musu jabłkowego. Te pomysły z pewnością zostaną docenione przez wegan i wegetarian.