Grzyby to przysmak, który uwielbia większość z nas. Kochamy je za smak, aromat i nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez uszek z grzybami i zupy grzybowej. Chociaż w sklepach można kupić suszone lub mrożone leśne grzyby warto samemu wybrać się na grzybobranie i własnoręcznie przygotować grzybowe przetwory na zimę. Poradzimy, jak zbierać grzyby, aby zachowały wszystkie swoje wspaniałe właściwości.
W Polsce większość grzybów jadalnych rośnie dziko od maja do listopada, chociaż zdarzają się wyjątki jak na przykład smardze, które pojawiają się już w marcu. Grzyby w większych ilościach można zbierać już w lipcu jednak największy wysyp przypada na jesień, czyli od drugiej połowy września aż do końca listopada. Oczywiście występowanie grzybów determinuje pogoda – bywają lata, że nawet jesienią trudno jest uzbierać nawet jeden koszyk.

Spis treści
Kiedy zbierać na grzyby – w jakiej porze dnia
Na grzybobranie najlepiej wybrać się wcześniej rano, tuż po wschodzie słońca. Grzyby pokryte są wówczas rosą, dzięki czemu są jędrne, świeże i mają wyrazisty kolor.
WAŻNE! Nigdy nie zbieramy grzybów, gdy nie jesteśmy pewni, że grzyb jest jadalny!
Nie powinno się zbierać grzybów na obszarach silnie zanieczyszczonych. Przede wszystkim na terenach w pobliżu dużych zakładów przemysłowych, silnie nawożonych pól lub bardzo ruchliwych dróg (na przykład autostrad).
Nie warto zbierać grzybów w czasie deszczu lub bezpośrednio po nim. Owocniki grzybów są wówczas mocno nasiąknięte wodą i będą szybko się psuły. Mokre grzyby mogą być gorzkie, a gdy takie nawilgłe okazy znajdą się na słońcu szybko fermentują.
Ważne, żeby zbierać tylko grzyby zdrowe, pozbawione robaków. Można natomiast zbierać grzyby nadjedzone przez ślimaki – mają gorszy wygląd, ale wartości smakowe pozostają bez zmian.
Jak zbierać grzyby – wykręcać czy odcinać?
Są trzy metody zbioru grzybów. Jedni uważają, że należy je delikatnie wykręcać z grzybni. Grzyby wyjmuje się z podłoża całe, lekko wykręcając nóżkę. Miejsce po grzybie trzeba zasypać mchem lub ściółką. Trzon oczyszczamy na miejscu, aby resztki grzybni spadły na podłoże. Same kapelusze odcinamy jedynie w przypadku małych okazów takich grzybów jak rydze lub opieńki.
Inni natomiast każą odcinać trzonek grzyba nożykiem tuż przy ziemi. Trzecia metoda godzi dwie poprzednie. W myśl jej zasad grzyby, które się łatwo wykręca od grzybni – należy wykręcać, a te, które ciężko wychodzą z grzybni i przy wykręcaniu ją niszczą (jak maślaki) trzeba wycinać.
Do czego zbierać grzyby?
Oczyszczone grzyby najlepiej jest układać w przewiewnym, wiklinowym koszyku. Duże, twarde sztuki układamy na dnie, natomiast delikatne grzyby kładziemy na górze. Zebrane grzyby układamy kapeluszami w górę.
Warto też oddzielić grzyby ze śluzem (maślaki, rydze) od tych suchych – prawdziwków lub podgrzybków. Różne rodzaje grzybów można oddzielić liśćmi. Nie powinno się zbierać grzybów do foliowych toreb – w takich warunkach grzyby szybko się zaparzą i będą fermentować.
Co zrobić z grzybów?
Świeżych, surowych grzybów nie można przechowywać – trzeba przetworzyć je w dniu zebrania. To możliwości są bardzo duże. Grzyby możemy: suszyć, pasteryzować, marynować oraz mrozić.
