Zbieranie truskawek z krzaczka

Jak zbierać truskawki w ogrodzie?

Kochamy truskawki, a najsmaczniejsze są to z własnego ogródka. Gdy te cudne owoce już pojawią się na krzaczkach, musimy je już tylko zebrać, aby móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem i aromatem. Jednak przy zbieraniu truskawek musimy zachować kilka zasad. Poradzimy, jak zbierać truskawki, aby zachować ich wszystkie właściwości! 

Kiedy najlepiej zbierać truskawki?

Truskawki zbieramy, gdy są dojrzałe. W innym przypadku owoce nie nadają się do spożycia, ponieważ po zerwaniu z krzaczka już nie dojrzeją. Dojrzałe truskawki są pełne smaku i zapachu, a także mają intensywną czerwoną barwę, bez zielonawych plam. W większości regionów Polski truskawki dojrzewają końcem maja, ale głównie w czerwcu i lipcu. W zależności od odmiany i miejsca uprawy mogą być zbierane przez większą część lata.  

Najlepiej zbierać truskawki rano, gdy są jeszcze chłodne i suche, aby zapobiec gniciu owoców. Jeżeli to możliwe, truskawki zbieramy w pogodny dzień — najlepiej, aby poprzedniego dnia, ani w nocy nie padał deszcz. Takie owoce mają najlepszy smak i najwięcej aromatu.

Sprawdź, jak usunąć szypułki z truskawek

Jak zbierać truskawki w ogrodzie?

Truskawki zbieramy bardzo delikatnie, tak aby nie uszkodzić delikatnych owoców. Odrywamy je wraz z szypułką (zielonymi listkami). Dzięki temu truskawki dłużej będą świeże i możemy je dłużej przechowywać.

Do czego zbierać truskawki?

Do zbierania truskawek używamy czystych pojemników, które zapobiegną uszkodzeniu lub zgnieceniu owoców. Pojemniki powinny być stosunkowo płytkie, a owoce nie powinny być ułożone w warstwie grubszej niż 10 cm. 

Do zbierania truskawek możemy wykorzystać tradycyjne łubianki (kobiałki) — podłużne koszyki wykonane w cienkich pasów kory drzewnej (czyli łubów). Przy mniejszych ilościach owoców doskonale sprawdzą się tekturowe pudełka na owoce, plastikowe koszyczki lub po prostu płaska miseczka. Ważne, aby warstwa owoców nie była zbyt gruba i owoce nie gniotły się pod własnym ciężarem. 

Polskie truskawki w tradycyjnych łubiankach (koszyczkach)
Truskawki w łubiankach (kobiałkach) / Fot. Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *