Kochamy truskawki za ich cudowny smak, zapach i obłędnie piękny wygląd. Zanim jednak wykorzystamy nasze pyszne owoce do koktajli, deserów i wypieków najczęściej musimy obrać je z zielonych szypułek. Jak usunąć szypułki z truskawek? Mamy prosty i szybki sposób na oczyszczenie owoców.
Spis treści
Kiedy obieramy truskawki z ogonków?
Szypułki, ogonki, zielone listki na truskawkach nie tylko bardzo ładnie wyglądają, ale także pomagają owocom zachować dłużej świeżość. Dlatego jeśli chcemy przechować truskawki na później, zostawiamy szypułki. Ogonków z owoców pozbywamy się już po ich wymyciu, bezpośrednio przed podaniem truskawek lub wykorzystaniem ich w deserach, wypiekach lub napojach.
Jak szybko obrać truskawki z szypułek
Najprostszym sposobem obierania truskawek z ogonków jest ich oderwanie palcami. Ten sposób jest skuteczny, jeżeli truskawki są dojrzałe, jędrne i świeże. Wymaga też trochę wprawy, aby wyciągnąć cały ogonek, razem z zielonym środkiem, a nie jedynie listki.
Drugi dość oczywisty sposób pozbycie się szypułek to odcięcie nożykiem. Jednak przy odcinaniu, razem z szypułką tracimy także dość dużo miąższu truskawki.
Dlatego lepiej zastosować sprytną metodę. Do usuwania szypułek potrzebujemy… grubej słomki do napojów. Słomkę wbijamy w truskawkę od spodu owocu i wypychamy ogonek od dołu na zewnątrz. Gotowe! Resztki truskawki, które zostaną w słomce, możemy dodać do koktajlu lub zrobić z nich odżywczą maseczkę na buzię, albo po prostu jeść.
Czy można jeść szypułki z truskawek?
Oczywiście! Spokojnie możemy jeść truskawkowe ogonki. Najlepiej dodać je na surowo do zielonego smoothie lub koktajlu owocowo-warzywnego. Z wysuszonych szypułek, liści i kwiatów truskawki możemy przygotować także smaczny napar. Pomaga na stany zapalne oraz wspomaga procesy oczyszczania organizmu.
Truskawkowe ABC
Zebraliśmy kilka porad i patentów na truskawki. Sprawdź: