Kompot z agrestu i kompot z malin w słoikach na zimę

Jak zrobić kompot do słoików na zimę

Kompoty po latach zapomnienia wracają do łask. Nasze babcie miały zawsze spiżarkę pełną słoików z kompotami. Te bardzo proste przetwory są naprawdę pyszne i z powodzeniem mogą zastąpić “sklepowe” napoje owocowe. Sprawdź, jak zrobić kompot do słoików na zimę.

Kompoty na zimę

Przygotowanie kompotów na zimę różni się od gotowania kompotów do spożycia na bieżąco. Przede wszystkim owoce do kompotów na zimę zalewamy syropem cukrowym, a następnie słoiki pasteryzujemy. Do przygotowania syropu bierzemy 1 część cukru na 2 części wody i 5 części owoców, np. 200 g cukru na 400 ml wody, na 1 kg owoców.

Kompoty do słoików na zimę przygotowujemy albo z jednego rodzaju owoców: truskawek, malin, jeżyn, wiśni, czereśni, gruszek, moreli i brzoskwiń oraz śliwek – węgierek, renklod i mirabelek. Albo robimy kompoty mieszane. Te drugie są ciekawsze w smaku i są bogatsze w witaminy i minerały. 

Jak łączyć owoce do kompotów?

Szczególnie smaczne kompoty mieszane powstają z połączenia:

  • agrest i truskawki,
  • agrest i maliny,
  • czereśnie z agrestem,
  • truskawki i wiśnie z agrestem,
  • wiśnie i maliny,
  • truskawki z porzeczkami,
  • agrest, czereśnie, czarne porzeczki i maliny.

Jak wybrać i przygotować owoce do kompotu w słoiku 

Do kompotów wybieramy owoce dojrzałe, ale nie przejrzałe, świeże, zdrowe, bez uszkodzeń i nierobaczywe. Truskawki pozbawiamy szypułek. Agrest oczyszczamy z ogonków i nakłuwamy szpilką. Wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie i śliwki pozbawiamy pestek. Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na połówki lub ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. 

Sprawdź, jak usunąć naklejki ze słoików

Przygotowanie kompotów w słoikach na zimę krok po kroku

  1. Przygotowujemy słoiki i zakrętki – myjemy je i wyparzamy. Kompoty robimy w słoikach litrowych lub półlitrowych.
  2. Robimy syrop cukrowy wg proporcji: 200 g cukru / 400 ml wody / 1 kg owoców. Wsypujemy cukier do wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 5 minut.  
  3. W czystych słoikach układamy owoce i zalewamy gorącym syropem. Słoiki zakręcamy.
  4. Gotowe, przestudzone słoiki wstawiamy do dużego garnka, zalewamy wodą (tak, by nie zakrywała zakrętek) i pasteryzujemy. Słoiki pojemności 0,5 1 i mniejsze gotujemy 20 minut, a litrowe 30 minut. Czas liczymy od doprowadzenia wody do temperatury ok. 90°C. 
  5. Przed podaniem kompot rozcieńczmy wodą

Przy robieniu kompotów z truskawek warto syrop zakwaszać sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, wtedy owoce po gotowaniu nie stracą koloru, a nabiorą soczystej, głębokiej barwy.

Jak wykorzystać owoce z kompotu

Owoce z kompotu podajemy solo – jako lekki deser z dodatkiem jogurtu, sosu waniliowego lub bitej śmietany. Możemy dodawać je jako dodatek do dań bezmięsnych, np. zapiekanek z ryżu lub makaronu. Takie owoce doskonale sprawdzą się w wypiekach – ciastach z owocami lub jako dodatek do tortów (nasączone alkoholem). Owoce z kompotu możemy także zalać galaretką i serwować z dodatkiem bitej śmietany. Miksujemy je w koktajlach mlecznych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *