Według legendy winogrona pochodzą z Armenii, a do Europy przywieźli je Grecy. Kult wina i winogron rozpowszechnili Rzymianie w całym swoim imperium i dzięki temu we wszystkich krajach baseny Morza Śródziemnego króluje winna latorośl. Winogrona stanowią nie tylko podstawę do przygotowania wina ale są prawdziwą bombą witaminową i… kaloryczną! Poznaj wartości odżywcze i zdrowotne winogron.
Wartości odżywcze i zdrowotne winogron
1 kg winogron zawiera około 700-800 kilokalorii, które pochodzą głównie z cukru. Winogrona zawierają bardzo dużo glukozy – łatwo przyswajalnego przez organizm cukru prostego, zwanego także cukrem gronowym. Dlatego polecane są dla osób z problemami sercowymi, jednak osoby na diecie muszą spożywać je z umiarem!
Owoce winogron to bogactwo witamin i soli mineralnych, Zawierają witaminy: A, z kompleksu witaminy B, szczególnie dużo witaminy PP oraz witaminy C – w jednym kilogramie winogron znajduje się jej ponad 40 mg. Ponadto są bogate w wapń i fosfor, żelazo, potas i mangan. Co ciekawe nawet najbardziej kwaśne winogrona działają zasadotwórczo, są zatem świetnym rozwiązaniem dla osób z nadkwasotą – pół litra soku winogronowego działa jak litr wody Vichy.
Dzięki związkom mineralnym, z potasem na czele, winogrona działają moczopędnie i pomagają w oczyszczaniu nerek. A dzięki pesteczkom wpływają pobudzająco na ruch robaczkowy jelit. Dodatkowo wspaniale regulują pracę wątroby i woreczka żółciowego.
Winogrona trzeba jeść na surowo bardzo starannie umyte. Na zdrowie!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.